INGEN ØKT RISIKO: Forskerne fant ingen økt risiko for svangerskapskomplikasjoner blant dem som fikk koronavaksine mens de var gravide. Illustrasjonsfoto: Colorbox

Foto:

Vaksinestudie blant gravide: Ikke økt risiko for komplikasjoner

Kvinner som fikk koronavaksine mens de var gravide, hadde ikke økt risiko for svangerskapskomplikasjoner, viser en ny norsk-svensk studie.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Forskere fra Folkehelseinstituttet har vært med på studien, som har sett på 157.251 fødsler i de to landene, skriver Aftenposten.

Det ble sjekket for komplikasjoner som prematur fødsel, dødfødsel, lav fostervekst og overføring til nyfødtavdeling hos de vaksinerte sammenlignet med uvaksinerte.

– Det at vi ikke fant noen økt risiko for svangerskapskomplikasjoner blant kvinner som ble vaksinert under svangerskapet, er svært betryggende og støtter gjeldende anbefalinger for vaksinasjon av gravide, sier Maria Magnus.

Svært betryggende. Maria Magnus

Hun er førsteforfatter av studien og seniorforsker ved Senter for fruktbarhet og helse ved FHI.

Forskerne fant ingen forskjeller i risikoen for komplikasjoner mellom dem som fikk Pfizer-vaksine og dem som fikk vaksiner fra Moderna. Det var heller ingen forskjell på om kvinnen var vaksinert i andre eller tredje trimester.

Gravide har større risiko for å bli alvorlig syke med covid-19 og blir derfor anbefalt å ta koronavaksine. Hittil har man visst lite om hvordan gravide reagerer på vaksinen, og gravide er sjelden med i utprøvningsstudier for vaksiner.

Powered by Labrador CMS