HAR BESTEMT: Venstres helsepolitiske talsperson Carl Erik Grimstad (overste bilde), sier det ikke hersker tvil om at de to helseforetakene i nord, Finnmarkssykehuset og UNN, skal slås sammen. Geir Jørgen Bekkevold (Krf) mener regjeringen må ta inn over seg at ingen av sykehusene ønsker en sammenslåing. Foto: Arkivfoto/Finnmarkssykehuset

Splittet om utredning av sykehussammenslåing i nord

Helsekomiteens leder Geir Jørgen Bekkevold (Krf) og komitemedlem Carl Erik Grimstad (V) har ulik oppfatning av utredningen om sykehussammenslåing i nord.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

I januar fikk Helse Nord i oppdrag å utrede en sammenslåing av Finnmarkssykehuset og UNN.

Det omstridte punktet i Granavolden-plattformen kom svært overraskende på sykehusmiljøene begge steder.

Det var vårt forslag og vårt gjennomslag. Det skal gjennomføres. Carl Erik Grimstad (V)

Les mer her: –Ingen var forberedt på dette, det kom like brått på alle.

Venstres Carl Erik Grimstad, og Krf-representant Geir Jørgen Bekkevold sitter begge i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, der Bekkevold er leder og Grimstad er medlem.

De to har ulikt syn på hvilken betydning utredningen egentlig har. Geir Jørgen Bekkevold sa nylig til Altaposten at han skjønner skepsisen til sammenslåingen, og at regjeringen må ta inn over seg at verken Finnmarkssykehuset eller UNN ønsker at sykehusene i Finnmark skal administreres fra Tromsø.

Carl Erik Grimstad sier til Dagens Medisin at beslutningen om sammenslåing er absolutt, uansett hva utredningen måtte vise.
–  Det er ingen vei tilbake. Granavolden er klar på dette punktet. Men vi er seriøse nok til å gå en runde med både ansatte og Helse Nord. Jeg vet at det er delte meninger om dette, men det er ikke slik at det er entydig negativt i nord heller, det er bare at de det er de stemmene som er negative som høres mest.
– Er utredningen da en «skinnutredning»?

– La meg trekke en parallell til pasienttransport-saken mellom Hammerfest og Alta: Det var en klar marsjordre fra hele den borgerlige fraksjoner på at dette skulle komme i orden. Dette tok Høie opp med Helse Nord, og Helse Nord valgte å mene noe annet. Da ble løsningen et prøveprosjekt. Så man kan kalle det hva man vil, men da har ministeren satt ned foten og bestemt at slik skal det være. Jeg vet ikke hvilken prosess han har lagt opp til i Finnmark/UNN-saken. Helseministeren kan styre alt som er over streken, men sluttsummen er lagt, sier Grimstad.

– Hvorfor tror du det hersker så ulik oppfatning av hva oppdraget skal ende i?

– Det er klart at noen har behov for å prøve å holde fylkeslagene sine sammen. Det er mange forskjellige meninger om dette i Finnmark og Troms. Da må man uttale seg på en slik måte at det er diplomati i det man kommer med. Jeg leser Granavolden som entydig på sammenslåing. Det var vårt forslag og vårt gjennomslag. Det skal gjennomføres.

Bekkevold er kjent med Grimstads uttalelser, og sier til Dagens Medisin at ikke har kapasitet til å kommentere saken ytterligere nå.

Utredningsleder: – Beslutningen er ikke tatt
Prosjektleder for utredningsgruppen, Liz Tandberg, sier til Altaposten at helseministerens oppdrag til Helse Nord er klart:

– Avgjørelsen om Finnmarkssykehuset skal legges inn under UNN, er ikke fattet, sier hun til Altaposten.

Utredningen skal være klar senere i høst.

Powered by Labrador CMS