Bjørg Bakke har byttet jobb.

Foto: Privat

Lege Bjørg Bakke har skiftet beite: Nå er hun oljefondanalytiker i London

Det er et stykke fra fastlegekontoret i Lakselv til finansdistriktet London – men jobben er ikke så forskjellig som man kanskje skulle tro, forteller Bjørg Bakke til Dagens Medisin.

Publisert

Etter å ha jobba syv år klinisk, etter endt utdannelse i 2015, har Bjørg Bakke pakket sekken og flytta til London.

– Jeg har alltid vært interessert i krysningspunktet mellom politikk, økonomi og medisin, sier hun til Dagens Medisin.

Det var den samiske avisa Ságat som omtalte jobbyttet først.

Tilfeldig

Bakke har siden 2018 vært fastlege i Porsanger kommune. I tillegg til å ha studert medisin, har Bakke studert økonomi, og har en grad i statsvitenskap. I fjor sommer fikk hun muligheten til å bruke sommerferien på et internship hos Oljefondet i Oslo. Det er første gang Oljefondet lyser ut et internship.

– Jeg innså at jeg har lyst til å bruke medisinutdannelsen litt annerledes. Det var litt tilfeldig at de åpna opp for internships, som gjorde at jeg fikk mulighet til å teste litt før jeg byttet jobb, sier hun.

– Men det er langt fra Lakselv til London. Hva er forskjellen?

– Forutenom at omgivelsene er ganske forskjellige, vil jeg si at jeg aldri har jobba så mye medisinskfaglig som nå, sier hun.

Forskjellig bakgrunn

Hun sitter i «helseteamet», som består av fire medarbeidere. I tillegg til Bakke, er det farmakologi-, finans- og «classics»-utdannende folk. Sistnevnte er en utdanning med blant annet politikk, filosofi og latinske språk, som er ganske vanlig i England.

 – Vi har forskjellig bakgrunn, noe som gjør det spennende. Vi får stor påvirkning fra tidlig, av sier hun.

 Bakke bruker sin ekspertise innenfor medisin til å se på hvilke selskaper innen helsesektoren fondet skal investere i. Det er typisk selskap innen farmasi, bioteknologi, medtek, helsesystemer eller sykehus.

Den store forskjellen fra da hun var praktiserende lege, er at hun ikke lenger møter pasienter.

 – Her må vi lære oss ned på detaljnivå om for eksempel et medikament, som enten er til salgs eller i kliniske forsøk. Dette blir på en måte konstant læring, men det er jo også når man er lege i mer tradisjonell forstand. Så det er sånn sett ganske likt, sier hun.

Savner pasientene

 – Savner du pasientene?

 – Ja, jeg savner det å møte nye folk hver dag, og å høre de små og store problemstillingene de sliter med.

 Bakke forteller at en av tingene hun liker med den nye jobben, er at hun kan påvirke resultatene selv i mye større grad.

 – Her kommer resultatene av noe jeg selv, eller teamet, har gjort. Mens som fastlege, kommer ofte resultatet fra pasienten selv, etter råd fra fastlegen.

 På sikt er målet til Bakke å få forvalte sin egen portefølje. Da får hun en viss sum penger, som hun kan investere i det hun vil.

 – Det er bare å jobbe på, og lære seg mer om hvordan man gjør dette i praksis. Om hvordan markedet blir påvirket av avgjørelser i selskapene. Det er mye strategi og teknikk innenfor dette fagfeltet, sier hun.

Ganske likt

 – Leger har jo et rykte på seg for å være arbeidsnarkomane. Hvordan er det med finansfolk?

 – Det er nok ganske likt. Det er engasjerte folk, og det fører til at de ofte jobber litt mer, fordi de liker det de holder på med.

 Bakke er glad for at Oljefondet har vært villig til å ansette noen med hennes bakgrunn.

 – Det er ikke den helt vanlige veien å gå, men det bare synliggjør at alt er mulig og at forskjellige bakgrunner er positivt.

Powered by Labrador CMS