UTFORDRINGER: Fylkeslege Jan Vaage sier til Dagens Medisin at det er åpenbare utfordringer når det gjelder systemets evne til å kommunisere med fastleger.

Foto: Statsforvalteren i Trøndelag

Fylkeslegen i Trøndelag: – Det er åpenbare utfordringer med systemet

Fylkeslegen og Statsforvalteren i Trøndelag venter på redegjørelser fra både St. Olavs hospital og Helseplattformen AS, om feil knyttet til e-meldinger.

Publisert

St. Olavs hospital gikk i november over til nytt journalsystem. Tilbakemeldingene etter overgangen har vært blandede.

Fredag 25. november, nesten to uker etter innføring, sendte ledelsen ved St. Olavs hospital sendte inn en bekymringsmelding til Statsforvalteren i Trøndelag etter at det ble oppdaget feil med e-meldinger.

Bekymringsmeldingen gikk ut på at e-meldinger ikke var sendt, eller sendt ut med mangelfullt innhold.

Helseplattformen skrev i en pressemelding 28. november at noen fastlegekontor har mottatt tomme eller mangelfulle meldinger etter innføring av det nye journalsystemet, men at ingen informasjon er tapt.

Ifølge Helseplattformen er problemet ansett som avklart, men noen meldinger kan fremdeles komme i retur.

Les også: Farmasøyter: – Opplever at kompetansen er mer etterspurt

– Føles utrygt

Torsdag 1. desember meldte adressa.no at ansatte ved Klinikk for bildediagnostikk ved sykehuset tirsdag oppdaget feilmeldinger på flere tusen e-meldinger.

– Jeg hadde aldri sett for meg en så alvorlig feil som dette. Dette føles veldig utrygt. Vi har ikke kontroll og det bekymrer oss voldsomt, uttalte overlege Martin Herje, ved Klinikk for bildediagnostikk til avisen.

Avisen melder at det er usikkerhet om prøvesvar er gått ut slik det skal etter innføring, og at man ikke har kontroll på situasjonen.

– Vi har fortsatt ikke full oversikt over hva disse meldingene betyr, uttalte sykehusdirektør Grethe Aasved til avisen.

Les også: «Én innbygger – én journal» på sykehus og i kommune for første gang i Norge

– Åpenbare utfordringer

– Fokuset vårt nå er på systemets evne til å kommunisere med fastleger. Det er åpenbare utfordringer med systemet, og for hver dag man opplever at meldinger ikke kommer frem, øker risikoen for uønskede hendelser.

Det sier fylkeslege Jan Vaage til Dagens Medisin fredag.

Fredag ettermiddag venter fylkeslegen og Statsforvalteren en redegjørelse fra St. Olavs hospital.

– De har ansvaret for pasientsikkerheten.

Vaage har tidligere uttalt at han har orientert direktøren i Statens helsetilsyn om situasjonen.

Fylkeslegen har også bedt Helseplattformen AS om en redegjørelse. Den er ikke ventet før mandag.

– Slik jeg har forstått det har Helseplattformen AS gitt uttrykk for at antallet meldinger som ble omtalt i Adressa er et tall fra overvåkningen og ikke meldinger som ikke er gått ut, sier Vaage.

Administrerende direktør i Helseplattformen, Torbjørg Vanvik, skrev til adressa.no at antallet meldinger som det ble uttrykt bekymring om skriver seg fra et system for meldingsovervåkning, som teller all meldingstrafikk og ikke antall feilsituasjoner, ifølge direktøren.

Les saken: Fra 2008 valfartet norske politikere og helsetopper til California – 14 år senere kom Helseplattformen

Dagens Medisin og Norsk helseinformatikk (NHI) er organisert under samme administrative ledelse. NHI har inngått en avtale med Helseplattformen om levering av norsk elektronisk legehåndbok (NEL) til alle brukere av Helseplattformen.

Powered by Labrador CMS