Snakk frem faget – og det gode fastlegelivet!

Som fastleger er det vårt felles ansvar å snakke frem faget – og livet. For livet kan også være veldig godt som fastlege.

Publisert
Oda Sunde Strand
Oda Sunde Strand

UNGE STEMMER-KOMMENTAREN: Oda Sunde Strand, fastlege i Odda, under spesialisering i allmennmedisin, for tiden i praksis ved Ambulant akutt-team i Kristiansand

FASTLEGEKRISEN HAR vokst seg større og større de siste årene. Det hjelper ikke på rekrutteringen til yrket at en i mediene – nesten hver dag – påminnes om hvor forferdelig det er å være fastlege.

Ville du ha søkt på en jobb hvis du hele tiden fikk høre hvor ille den er?

Ja, det er utfordringer i fastlegeordningen og for mange fastleger, men jeg er fastlege, trives godt, og ønsker i denne teksten å ha fokus på alt det fine ved å være fastlege. For de fine tingene finnes faktisk også.

Se også: Stopp fråfallet no!

Ville du ha søkt på en jobb hvis du hele tiden fikk høre hvor ille den er?

ALLSIDIGHETEN. Allmennmedisin er et utrolig variert og spennende fag. Fastlegen må til enhver tid være oppdatert på de fleste fagområder. En får en hverdag bestående av både akuttmedisin og problemstillinger som må følges opp over tid. Som portvokter har fastlegen en viktig rolle – og et stort ansvar – sett i et samfunnsøkonomisk perspektiv. Ja, arbeidsdagene kan være hektiske og lange, men i hvilken annen jobb som lege har du i stor grad mulighet til å bestemme egen arbeidstid – og å være din egen sjef?

Hvis det passer seg, kan du ta langhelg når du vil, starte sent på en mandag hvis du syns det er trått å komme i gang etter helga, eller hente barna tidlig i barnehagen hvis de siste timene i timeboka ikke bookes.

Og i hvilken annen jobb vil «oppdragene» komme på løpende bånd, og du kan vite at du aldri vil bli arbeidsledig?

Se også: Hva er oppskriften?

INNSIKTEN – OG FORSTÅELSEN. Én ting som er sikkert, er at folk til enhver tid fortsatt kommer til å bli syke. Som fastlege blir du ikke en liten brikke i et stort system, som kan flyttes rundt på av andre som synes at det passer seg sånn. Du bestemmer selv hvor og når du selv skal være til enhver tid.

Som fastlege får en møte alle slags mennesker fra fødsel til død. En får bli kjent med ikke bare sykdommer, men også med menneskene som sykdommene har tatt plass i. En får sett sykdommen i et annet lys ved å kjenne mennesket. En får bli kjent med familier, og får forstå en pasient på en egen måte ved å kjenne store deler av dens liv. Det er pasientene som arbeidshverdagen i hovedsak består av, det er pasientmøtene som står i fokus. En fastlege kan være den som en pasient kommer til og forteller om sine dypeste tanker og følelser, som den kanskje ikke har delt med noen andre.

VERDENS BESTE JOBB! Som fastlege kan du bety noe spesielt for et annet menneske, og det kan faktisk føles ganske så fint. Som fastleger er det vårt ansvar– vårt felles ansvar – å snakke frem faget og livet. For livet kan også være godt som fastlege. Veldig godt.

Bli fastlege, fordyp deg i faget, bli kjent med pasientene, form din egen praksis, sett grenser, hold deg faglig oppdatert, engasjer deg – og oppsøk møteplasser for fastleger! Prøv det ut og se om du liker det. For dette er faktisk verdens beste jobb.

Dagens Medisin, fra Kronikk- og debattseksjonen i 12-utgaven

Powered by Labrador CMS