1 MILLION: Bare i desember har prøvemottaket mottatt nærmere 5000 koronatester daglig. På bildet: Sayintha Jeyendran, Astrid Brekke Øye, Maja Jacobsen og Ioanna Christou. Foto: GettyImages

1 MILLION: Bare i desember har prøvemottaket mottatt nærmere 5000 koronatester daglig. På bildet: Sayintha Jeyendran, Astrid Brekke Øye, Maja Jacobsen og Ioanna Christou.

Foto: GettyImages

Ahus har analysert over 1 million koronaprøver

– Analyseringen er kompleks og tar lang tid.

Publisert

Da pandemien traff Norge i februar 2020, kastet laboratoriet ved Ahus seg rundt for å analysere PCR-prøver for å avdekke koronaviruset. Det som startet med med en enkel test, har nå blitt til over en million.

Tar tid
– Vi forsto raskt at vi måtte kjøpe nytt utstyr, og allerede i mars 2020 fikk vi vårt første instrument til korona PCR-prøver, ​sier avdelingsleder for avdeling for tverrfaglig laboratoriemedisin og medisinsk biokjemi (TLMB), Kariann Vangen Frøystein.

Nå, snart to år senere, nærmer tallet seg 1,1 millioner.

AVDELINGSLEDER: Kariann Vangen Frøystein.

      
        Foto: Ahus
AVDELINGSLEDER: Kariann Vangen Frøystein. Foto: Ahus

Bare i desember har prøvemottaket mottatt nærmere 5000 koronatester daglig. Det dreier seg om totalen for hele opptaksområdet til Ahus, innlagte pasienter og ansatte.

– Analyseringen er kompleks og tar lang tid. Hver prøve tar ca. seks timer å behandle, og alle prøver behandles i stor grad manuelt, forklarer Frøystein.

– Det er viktig at det analyseres raskt
Selve analysen foregår på laboratoriet (TLMB) som på Ahus består av ca. 160 ansatte på syv analyseseksjoner.

Kommunikasjonen ut er det avdeling for mikrobiologi og smittevern (MIKS) som har ansvar for, en avdeling på fire seksjoner og 110 ansatte.

Sist uke ringte de over 700 positive prøvesvar på en dag.

– De som er smittet av korona må isoleres og da er viktig at vi analyserer prøvene raskt slik at de syke ikke fortsetter å smitte de de har rundt seg på skole, på jobb og hjemme, sier Frøystein.

Powered by Labrador CMS