Dersom en vaksinert person blir alvorlig syk med covid-19 mer enn 14 dager etter fullført vaksinasjon regnes dette som en gjennombruddsinfeksjon. 

Foto: Vidar Sandnes

Studie antyder lavere antistoffnivå hos dem som fikk gjennombruddsinfeksjon

Fullvaksinerte ansatte i helsevesenet som fikk SARS-CoV-2-infeksjon hadde lavere antistoffnivåer enn fullvaksinert personell som ikke ble smittet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Dette viser en studie fra Israel, publisert i New England Journal of Medicine forrige uke.

Dersom en vaksinert person blir alvorlig syk med covid-19 mer enn 14 dager etter fullført vaksinasjon regnes dette som en gjennombruddsinfeksjon og er en mulig vaksinesvikt, ifølge Statens legemiddelverk.

Forskerne skriver at de som fikk infeksjon i snitt hadde 64 prosent lavere nivåer av nøytraliserende antistoffer mot SARS-CoV-2, sammenlignet med de ikke-smittede, matchende kontrollpersonene, skriver svenske Dagens Medicin, som omtaler studien.  

Foreslår antistoffnivå som risikomarkør
Nær 1500 personer der samtlige fikk to doser av Pfizers koronavaksine ble fulgt opp. Deltakerne i studien gjennomgikk PCR-testing ved kjent eksponering for smitte. Totalt ble det oppdaget 39 såkalte gjennombruddsinfeksjoner i de 14 dagene studien varte.

Antistoffnivåer kunne dermed kunne blitt brukt som risikomarkør for gjennombruddsinfeksjon, foreslår forskerne.

Begrensninger i studien
Forskerne viser til flere begrensninger i studien, som for eksempel at de fleste studiedeltakerne var unge og friske, og at man kan ha gått glipp av asymptomatiske infeksjoner ettersom det kun ble tatt regelmessige PCR-tester ved smitteeksponering.

Forskernes konklusjon er at vaksinen er effektiv, men at uvanlige gjennombruddsinfeksjoner fortsatt kan utgjøre en risiko om de spres videre til sårbare befolkningsgrupper.  

Powered by Labrador CMS