FOREBYGGE: Arne Søraas, infeksjonsmedisiner og forsker ved Oslo universitetssykehus (OUS), har ledet spørreundersøkelsen om covid-19, den såkalte Koronastudien. I en understudie, Transtudien, ville han finne ut hvorvidt tran kunne forebygge covid-19 og andre luftveisinfeksjoner. 

Foto: Vidar Sandnes

Resultatet fra transtudien er klart: – Vi trodde nesten ikke våre egne øyne

– Det var overraskende skuffende, erkjenner forsker Arne Søraas. Andelen som fikk covid-19 og alvorlighetsgraden ved infeksjon var den samme i gruppen som tok en skje med tran hver morgen og i gruppen som fikk maisolje, konkluderer forskerne. 

I transtudien fikk deltakerne tilsendt enten tran eller maisolje – begge tilsatt sitronsmak. Dette skulle de ta hver dag gjennom vinteren 2020 og 2021.

Forskerne ville finne ut hvorvidt tran kunne forebygge covid-19 og andre luftveisinfeksjoner. 

Transtudien er en understudie av «Koronastudien», hvor 200.000 nordmenn har deltatt gjennom spørreundersøkelser i regi av Oslo Universitetssykehus (OUS). 

– Overraskende skuffende

Resultatene, som forskerne håpte skulle være klare våren 2021, er nå publisert i tidsskriftet BMJ.

– Vi ser ingen tegn til effekt, det er helt likt med tanke på hvor mange som har fått covid og luftveisinfeksjon – og hvor alvorlig infeksjonene var, sier Arne Søraas, infeksjonsmedisiner og forsker ved Oslo universitetssykehus, til Dagens Medisin.

– Det var overraskende skuffende, får vi si, tilføyer Søraas. 

I studien, som er dobbeltblindet og randomisert, ble deltakerne delt inn i to grupper. 

– Det var omtrent 17.500 personer i hver gruppe. Når vi ser på hvor mange som fikk covid, var andelen 1,31 prosent i gruppen som fikk tran og 1,32 prosent i gruppen som fikk placebo. Det er nesten utrolig at det er så likt.

Det var 121 tilfeller av alvorlig covid-19-infeksjon i gruppen som fikk tran og 101 tilfeller i placebogruppen. 

– Det er ikke en signifikant forskjell og viser ikke noe tendens til lavere alvorlighetsgrad med tran.

Søraas påpeker at de ikke fant noen tegn til at de som tok tran framfor placebo hadde mindre symptomer på covid-19 eller andre luftveisinfeksjoner.

Han presiserer likevel at D-vitamin og omega-3-fettsyrer er viktig for mange prosesser i kroppen og at det er viktig å ikke ha for lave nivåer, selv om inntak av tran ikke vil ha en beskyttende effekt mot covid-19.

Les også: Håper på 70.000 deltakere i tran-studie om forebygging av covid-19

 

Like funn i engelsk studie

– Vinteren 2020-2021 var det anbefalt at de fleste skulle teste seg ved luftveisinfeksjoner. Når vi ser på antall deltakere som hadde minst én negativ test – sier det noe om hvor mange luftveisinfeksjoner det var i de to gruppene, sier Søraas. 

Han forklarer at dersom tran hadde gitt nedgang i antall luftveisinfeksjoner ville de sett forskjell på tallene.

– I trangruppen var det 8546 personer som hadde minst én negativ covid-test, mens i placebogruppen var antallet 8565. Likere får du det ikke.

Dersom tran ga bare to prosentpoeng mindre luftveisinfeksjoner ville de ha oppdaget det, forklarer Søraas.

– Men vi ser ingenting, understreker han, og legger til at dette er viktige resultater. 

Han viser til en engelsk studie, som i likhet med transtudien, konkluderer med at D-vitamin ikke har forebyggende effekt på luftveisinfeksjoner eller covid-19. 

Den engelske studien ble publisert onsdag i BMJ. 

– Det har blitt spekulert enormt på om D-vitamin forebygger luftveisinfeksjoner og covid-19. Gjennom denne studien, spesielt sammen med den engelske studien, tror jeg at vi kan si ganske definitivt at det er ingen beskyttende effekt mot luftveisinfeksjoner. Det er veldig viktig å vite slik at man kan bruke ressurser på andre ting.

Forskeren påpeker at det er lett å komme med teorier og finne observasjonsstudier som støtter at D-vitamin har en effekt.

– Vi hadde også veldig gode studier som viste at det skulle være effekt, men når man gjør en randomisert studie hender det, ikke rent sjeldent, at det man trodde viser seg å være feil.

Han viser til at forskeren som står bak en av metaanalysene som viste effekt av D-vitamin, er den samme forskeren som nå, gjennom den engelske studien, konkluderer med det motsatte. 

– Jeg tror at både han og jeg var rimelig skuffet over resultatene. Han har den flotte metaanalysen som viste god signifikant effekt og så får de nå de samme negative svarene som vi også fikk.

 

– Vi gikk noen ekstra runder

46.000 personer meldte seg til å delta i studien, men ikke alle kunne delta av ulike årsaker. Opprinnelig var målet 70.000 deltakere.

– Vi har fått disse svarene takket være 35.000 personer som hele vinteren har tatt tran eller placebo. Vi har fått massevis av spørsmål – folk som har tatt med tran på hytta, tran som har lekket ut, spørsmål om hvordan de skal få med seg denne tranen. Her har folk virkelig gjort en innsats hver dag i et halvt år – det er ikke til å kimse av.

Forskeren legger til at studien har vært ressurskrevende å gjennomføre. På spørsmål om hvorfor resultatene fra studien var forsinket, svarer Søraas at flere faktorer spilte inn. 

– Det tok lengre tid enn antatt å gjennomføre analysene, i tillegg fikk flere i gruppa covid. Når vi så det negative resultatet, gikk vi noen ekstra runder med dataene for å være helt bombesikre. Vi trodde nesten ikke våre egne øyne, sier Søraas.

Powered by Labrador CMS