Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Blogger


Einar August Høgestøls blogg Publisert 2019-07-03

Nok en helg med live-sending fra «Mannen», hva med EAN?

De siste fire dagene har 6919 nevrologer fra hele verden tatt turen til Oslo, også kjent som Norges Varemesse på Lillestrøm. Her har kremen av internasjonale forskere innen hjernehelse vært samlet på tidenes største legekongress noensinne arrangert på norsk jord.

European Academy of Neurology (EAN) er en voksende organisasjon som bringer sammen nevrologer fra hele verden, der høydepunktet er den årlige kongressen. Berlin, København, Amsterdam, Lisboa og i år Oslo med ny deltakerrekord! Gjennom flere år har sentrale personer i det norske nevrologiske fagmiljøet jobbet aktivt med å overbevise EAN om å besøke Norge, og til slutt lyktes de. Norsk Nevrologisk Forening med leder Anne Hege Aamodt med gode medhjelpere har lagt ned utallige arbeidstimer før åpningen nå i helgen. Resultatet ble et fantastisk utstillingsvindu for norsk hjerneforskning og en utrolig opplevelse for alle involverte.

 

Hvor var media?

Overskriftene i helgens nettaviser har ikke vist mye snev av det som har funnet sted på andre siden av Romerikstunellen. I steden har vi nok en gang kunnet følge «Mannen live», etter at et par steiner rullet ned fjellsiden og igjen hevet farenivået til rødt. Vi har også kunnet lese utdypende om at TV2 nå endrer kartet sitt under værvarselet og at blant annet blindeforbundet reagerer sterkt på dette.

 

DagensMedisin trappet opp på lørdag og bidro til to gode saker som plaster på såret. Dog føler jeg virkelig at EAN hadde fortjent så mye mer. Her var alt fra Sverre Myren-Svelstad som vant pris for beste yngre forsker innen basalforskning for sitt arbeid innen grunnforståelsen av epilepsi, et seminar om verdens første Hjernehelsestrategi med blant annet statssekretær Anne Grethe Erlandsen og selvfølgelig Nobelpris-vinner Edvard Moser som på en overbevisende måte imponerte flere tusen nevrologer med deres banebrytende forskning om sted og tid iført noen fantastiske hvite og signalgule Sneakers.

 

Applaus til arrangørene

Norges Varemesse har vært fylt til randen og Karl Johan var kledd i matchende bannere for å vise Norges engasjement for hjerneforskning. Vi har en ærverdig forhistorie innen hjerneforskning å leve opp til, fra blant annet Fridtjof Nansens doktorgrad om slimålens sentralnervesystem i 1888 til Nobelprisen i 2014. Det har vært møteaktivitet fra morgen til kveld, mottakelse på ærverdige Rådhuset av ordfører Marianne Borgen samt en eksklusiv omvisning på Rikshospitalet ved Oslo universitetssykehus for 100 unge nevrologer fra hele verden.

 

Som ledd i arrangementet ble det gjennom de fire dagene publisert artikler live under foredragene i de anerkjente tidsskriftene the Lancet og Nature, spesialutgaver laget kun for EAN. Her har vi fått innsikt i banebrytende basalforskning som potensielt kan være nye angrepspunkter innen hjernesykdommer, samt studier om negative resultater i en medikamentstudie for den alvorlige hjernesykdommen multisystematrofi (som også er viktig å publisere).

 

I tradisjonens tro var det forskere fra arrangørlandet som skulle oppsummere høydepunktene fra kongressen og det siste årets gjennombrudd innen deres respektive ekspertområder. Her ble vi geleidet av våre fremste eksperter med stor entusiasme og et brennende engasjement for forskning og pasienter. Det var rørende å se vår lokale arrangementsleder Professor Erik Taubøll holde en glimrende oppsummering om status for epilepsi-forskning, mens han i etterkant mottok storsalens applaus og et godt håndtrykk fra EAN-leder Günther Deuschl.

 

Forskning og media

Det pågår mye god forskning innen alle kriker og kroker av kroppens celler. Vi er mange som ønsker å se store gjennombrudd til pasientens beste. Det er dog av og til påfallende hva som fokuseres på når man scroller nedover nettsidene til landets store mediehus. Det er vel og godt at skuespiller Selma Blair får massiv støtte når hun går ut med at hun har strevet med MS i flere år. Det de da kunne ha tatt seg bryet med å gjøre er å opplyse om hva MS er, i steden for å bygge opp om fordommene som fortsatt finnes der ute. 85 % av Norges befolkning er av den oppfatning at MS er en muskelsykdom, og 90 % svarer ja på at de kunne ønske seg mer informasjon om MS.

 

Det er forståelig at gode overskrifter skaffer mediehusene flere lesere, men en liten faglig vinkling for å fremme opplysningsarbeid kunne samtidig ha vært integrert i slike artikler. Opplysningskampanjer bidrar til å fremme forebyggende helsearbeid, samt fyller befolkningen med essensiell kunnskap om hvordan redder liv ved å erkjenne et hjerneslag når det oppstår – «Prate, Smile, Løfte»! Det er på tide at landets journalister også tar sin del av ansvaret med helseopplysning, her kan de redde mange liv

 

Kommentarer

Einar August Høgestøl

Einar August Høgestøl er lege i spesialisering ved Nevrologisk avdeling på Oslo Universitetssykehus og holder samtidig på med sin doktorgrad innen multippel sklerose og avanserte MR teknikker ved MS forskningsgruppen på Universitet i Oslo. I tillegg er han familiefar med to barn og sjonglerer familie, forskning og jobb i en herlig harmoni.

Nyheter fra startsiden

DM ARENA DIGITAL: Post ESMO

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!