Andreas Bergs blogg

Etterutdanningskurs - er ikke kvaliteten viktigst?

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Andreas Berg

Andreas Berg er daglig leder i Tailormade Consulting og utdannet siviløkonom fra Norges Handelshøyskole (NHH).

Continued Medical Education (CME) er et godt engelsk uttrykk for behovet helsepersonell har for å holde seg kontinuerlig oppdatert på terapiområder, behandlinger og medisinske innovasjoner. I min nordiske rolle ser jeg ulike varianter av CME i landene. Jeg syns at Norge har noe å lære av Sverige når det gjelder holdninger til CME-program fra legemiddelindustrien.

I Norge får helsepersonell, så vidt jeg vet, kun etterutdanningspoeng (CME-credits) for deltagelse på kurs i regi av Legeforeningen, de medisinske fakulteter eller andre relevante offentlige institusjoner. Kurs arrangert av legemiddelindustrien, defineres ofte som reklame og godkjennes ikke tellende for etterutdanning av leger. Det svenske regelverket har et mindre dogmatisk syn på arrangøren av et etterutdanningskurs. I Sverige er det innholdet i programmet som avgjør om kurset godkjennes for etterutdanningspoeng. Svensk helsepersonell kan altså få godkjent poeng, eller «tellende timer», for deltagelse på CME-program i regi av legemiddelindustrien, men det krever et sterkt faglig program og en uavhengig programkomite som er ansvarlig for programmets innhold.

Jeg har alltid hatt tro på at helsepersonell har mulighet til å prioritere, og villighet til å betale for, møter og kurs med faglig gode program. Et spennende eksempel er vårt svenske søsterselskaps tradisjonelle møte, «Hjerte-Karsykdom i et bredt perspektiv». Hvert år består programkomiteen for møtet av kjente svenske kardiologer, som sørger for høy kvalitet i programmet. Møtet går over to dager og gir helsepersonell nyttig oppdatering på terapiområdet og behandling, langt bredere enn kun om legemidler. På møtet i Stockholm i januar i år betalte alle svenske deltagere selv for reise, opphold og deltageravgift. Gjennom 14 år har antall deltagere holdt seg stabilt mellom 600 og 700, selv om betalingsformene har endret seg mye. Møtet er godkjent for etterutdanningspoeng og jeg tror at det er en hovedgrunn til at deltagertallet har holdt seg stabilt uavhengig av betalingsform.

I legemiddelindustrien er vi opptatt av at rett medisin blir brukt til rett pasient til rett tid. Jeg ser heller at norsk helsepersonell tar kunnskapsbaserte valg om å ikke bruke en medisin fordi de vet at den ikke passer til akkurat den pasienten, enn at norsk helsevesen består av dårlig oppdatert personell som i verste fall bruker medisiner på feil måte eller til feil pasient. Men mest av alt ønsker jeg at vi i Norge gir helsepersonell flest og best mulige måter for å holde seg oppdatert på terapiområder og behandling, slik at de kan ta kunnskapsbaserte beslutninger på vegne av pasientene.

Jeg tror på ingen måte at legemiddelindustrien er den eneste gode leverandøren av CME i Norge. Men jeg vet at vi leverer kurs av høy kvalitet, og jeg mener at Legeforeningen og norske myndigheter bør kunne vurdere å godkjenne industriarrangerte kurs for etterutdanningspoeng / «tellende timer». Det viktigste er vel at den faglige kvaliteten er høy?

Andreas Berg

Powered by Labrador CMS