
Bill Gates i Norge: – Hvis du bryr deg om barns liv, vil du jobbe med smittsomme sykdommer
Dagens Medisin har møtt Bill Gates i Oslo.
– Det er en stund siden jeg var i Norge sist. Men Norge har vært en fantastisk partner for Gates Foundation. Norge og tidligere statsminister Stoltenberg var en nøkkelperson i å skape GAVI.
Det sier Bill Gates, Microsoft-gründer, en av verdens rikeste menn, og grunnlegger av Bill & Melinda Gates Foundation, til Dagens Medisin.
Dagens Medisin får, sammen med utvalgte journalister fra norsk presse, møte ham til en samtale «on record» – altså som det kan siteres fra, på luksushotellet Hotel Continental i Oslo sentrum tirsdag formiddag.
Formålet med besøket er, ifølge hans kommunikasjonsbyrå, å takke Norge for sitt mangeårige engasjement innen global helse, og fremheve partnerskapet mellom Bill & Melinda Gates Foundation og Norge. Han skal også delta på Oslo Energy Forum, som ofte blir omtalt som «oljetoppmøtet», ifølge Dagens Næringsliv.
Bill and Melinda Gates Foundation er en av verdens største stiftelser. I 2023 skal stiftelsen bruke 8,3 milliarder dollar på å bekjempe fattigdom, sykdom og ulikhet.
Trippel trussel
Gates ønsker å sette søkelyset på det han beskriver som en trippel trussel: Energisikkerhet, matsikkerhet og global helsesikkerhet.
Han mener at disse overlappende utfordringene er et kollektivt sikkerhetsproblem som både påvirker politisk stabilitet og konflikter.
På møterommet på Hotel Continental har Gates med seg en egen moderator for samtalen, som går mellom Gates, journalister fra Dagens Medisin , VG, Bistandsaktuelt og Vårt Land.
Gates innleder samtalen selv, og sier til de fremmøtte journalistene at noe det viktigste Gates foundation har gjort, er det å være med på å starte GAVI.
GAVI er en internasjonal organisasjon grunnlagt i 1999 for å gi vaksiner til barn i utviklingsland. Gates-stiftelsen, Verdensbanken, UNICEF, WHO og flere vaksineprodusenter var med på å etablere organisasjonen. Norge har gitt økonomisk støtte til GAVI siden 2000, og organisasjonen anslår at de har bidratt til å redde 13 millioner liv ved å vaksinere 760 millioner barn.
Senere på dagen skal Gates møte Tore Godal, som var en av initiativtakerne bak GAVI, og den som ledet organisasjonen de første seks årene, røper han.
Klimaendringer som trussel
– Nå har vi klima som en stor utfordring, og reduksjon av utslipp som er en stor utfordring.
Han vektlegger at reduksjon av klimautslipp kan skape tilbakesteg innen helse, og viser til at når for eksempel elektrisitet blir dyrere, går det ut over både matpriser og arbeidsforhold, noe som påvirker helse.
Som svar på spørsmål fra en av journalistene i rommet, diskuterte han viktigheten av å bruke teknologi og kunstig intelligens for å utvikle medisiner og vaksiner, og forbedre helse- og sykdomsbehandlingen, og også for å forbedre for eksempel matsikkerheten i verden.
Slik velger de saker
Når det blir Dagens Medisins tur til å stille spørsmål, starter vi med dette:
– Ikke-smittsomme sykdommer som hjerte- og karsykdommer, kreft, lungesykdom, diabetes, fedme og psykiske lidelser står for omtrent 70 prosent av alle dødsfall globalt, så hvordan nærmer stiftelsen seg og prioriterer disse utfordringene i forhold til innsatsen for å takle infeksjonssykdommer?
– Vi ser på dødsfallene, som er mye høyere i fattige land enn i rike land, og vi ser også at helsen i fattige land er et problem fordi de ikke har mye penger å bruke på vaksiner for sykdommer som malaria. Malaria dreper fortsatt 400.000 barn i året, likevel er vi hovedfinansiør av malariavaksinen. Det er ingen kommersiell interesse, men vi kan redde liv for 1000 dollar per liv. Vi er ikke for eller imot smittsomme sykdommer, men det viser seg at hvis du bryr deg om ulikhet og barns liv, vil du hovedsakelig jobbe med smittsomme sykdommer.
– HPV-vaksinen er interessant fordi den forebygger kreft. Vi har bevist at en enkelt dose av vaksinen er helt effektiv, og vi jobber nå med å senke prisen og få flere land til å ta den i bruk. Vi jobber også mye med å bekjempe røyking, spesielt i Afrika. Vi og Michael Bloomberg er de to største bidragsyterne i bekjempelsen av røyking i verden, og vi ønsker å sørge for at Afrika ikke får samme utbredelse av røyking som USA og andre land har hatt.
Ser på sigdecelleanemi
– Alt som er urettferdig og kan gjøres med lav kostnad og høy effekt, vil vi gjøre. Vi begynner nå å se på sigdcelleanemi, som er en genetisk arvelig sykdom som er veldig tragisk. Vi ser på alle muligheter for å forbedre helsen.
– For vår stiftelse vil hovedfokuset fortsatt være global helse, og vi ønsker å fullføre utryddelsen av polio, som pandemien har satt oss tilbake tre år på. Vi vil også utrydde malaria, noe som er et veldig ambisiøst mål som vil ta 20 år. Vi ønsker å se om vi kan utrydde meslinger, og vi ønsker å redusere antall barn som dør før de fyller fem år fra fem prosent til én prosent, uten å ha forskjeller mellom rike og fattige land. Det vil være vanskelig å få det under to prosent, men jeg kan se hvordan vi kan få det ned til to prosent.
Dagens Medisin kommer tilbake med mer fra møtet med Bill Gates i Oslo tirsdag.