BESLUTNINGER: Mandag tok Beslutningsforum stilling til syv saker. Arkivbilde: Vidar Sandnes

Foto:

Fem metoder fikk ja i Beslutningsforum

Disse metodene fikk ja i Beslutningsforum mandag.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Til sammen ble syv saker behandlet da Beslutningsforum, som beslutter hvilke metoder som skal innføres i den offentlige spesialisthelsetjenesten, holdt møte mandag.

Disse fikk ja
I protokollen fra møtet fremgår det at abrocitinib (Cibinqo) innføres til behandling av alvorlig atopisk eksem hos voksne som er aktuelle for systemisk behandling hvor det ikke er oppnådd adekvat effekt av tidligere systemisk behandling eller hvor man har kontraindikasjoner for andre tilgjengelig alternativer.

Metoden får spesifikke start- og stoppkriterier, og kan tas i bruk fra 15. mars.

Myelomatose-behandling
To kombinasjonsbehandlinger mot benmargskreft fikk ja.

Karfilzomib (Kyprolis) innføres i kombinasjon med lenalidomid og deksametason ved behandling av myelomatose til pasienter som har fått minst èn tidligere behandling.

Den andre kombinasjonsbehandlingen, lenalidomid i kombinasjon med deksametason, innføres til behandling av voksne pasienter med myelomatose som har fått minst èn tidligere behandling.

I beslutningen skriver Beslutningsforum at den tidligere begrensningen om at kombinasjonen skal brukes kun til pasienter som allerede har forsøkt thalidomid eller som av tungtveiende medisinske grunner ikke kan bruke thalidomid, oppheves.

Begge behandlingene kan tas i bruk fra 1. mars.

Behandling av nyresykdom
Etelkalsetid (Parsabiv) innføres til behandling av sekundær hyperparatyreoidisme hos voksne med kronisk nyresykdom som står på hemodialyse og der behandling med cinacalcet ikke har gitt ønsket effekt eller ikke kan benyttes grunnet intoleranse/kontraindikasjoner.

Denne behandlingen kan også tas i bruk fra 1. mars .

Covid-19-legemidler
Beslutningsforum behandlet også sak om legemidler til behandling av pasienter med covid-19 i spesialisthelsetjenesten.

Sotrovimab (Xevudy) kan innføres til bruk i spesialisthelsetjenesten til behandling av covid-19 etter prioriteringer fastsatt av fagdirektørene i RHF-ene.

Også anakinra (Kineret), tocilizumab (RoActemra), baricitinib (Olumiant) og remdesivir (Veklury) kan benyttes i behandling av covid-19 i spesialisthelsetjenesten.

Les mer her.

Disse fikk nei
Disse behandlingene fikk nei basert på høy pris:

  • Elotuzumab (Empliciti) i kombinasjon med lenalidomid og deksametason innføres ikke til behandling av pasienter med myelomatose som har fått minst en tidligere behandling.
  • Iksazomib (Ninlaro) i kombinasjon med lenalidomid og deksametason innføres ikke til behandling av refraktært og residiverende myelomatose etter minst en eller minst to tidligere behandling.

Beslutningsforum skriver i protokellen at den tidligere beslutningen om bruk av iksazomib (Ninlaro) i kombinasjon med deksametason og lenalidomid til behandling av refraktær eller residiv myelomatose etter minst tre tidligere behandlnger, videreføres.

Powered by Labrador CMS