Bedre overlevelse for lungekreftpasienter

For første gang på ti år har forskere funnet en behandling som forbedrer utfallet for pasienter med tilbakevendende ikke-småcellet lungekreft.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

CHICAGO, ASCO 2014: Resultatene fra fase 3-studien REVEL legges frem på den prestisjetunge kreftkongressen ASCO mandag.

Studien omfatter 1253 pasienter, blant dem også noen norske pasienter, med ikke-småcellet lungekreft med tilbakefall etter første behandling med kjemoterapi.

I studien er standard behandling, docetaksel, gitt sammen med et antistoff mot endotelial vekstfaktorreseptor, ramucirumab, eller sammen med placebo. Funnene tyder på at en kombinasjon av docetaksel og ramucirumab gir forlenget levetid på nær halvannen måned. 

Median total overlevelse var 10,5 måneder i ramucirumab-gruppen, sammenlignet med 9,1 måneder for dem som fikk placebo.

Kort levetid
- Dette er den første behandlingen på omtrent et tiår som forbedrer utfallet for pasientene i andrelinjebehandling, sier førsteforfatter av studien, Maurice Perol , leder av of Thoracic Oncology ved Cancer Research Center i Lyon i Frankrike .

Ifølge en pressemelding fra ASCO vil dette kunne endre behandlingstilbudet for 60.000 pasienter årlig i USA.

Pasienter med ikke-småcellet lungekreft med tilbakefall etter førstelinjes kjemoterapi har gjennomgående kort forventet levetid.

Ikke verre bivirkninger
Odd Terje Brustugun, overlege ved Oslo Universitetssykehus Radiumhospitalet og leder av Norsk lungekreftgruppe, sier behandlingstilbudet til denne gruppen gjerne skulle vært bedre.

- En rekke behandlingsvarianter er forsøkt, men fortsatt er docetaksel en av standardbehandlingene, slik det har vært i over 10 år, sier Brustugun til Dagens Medisin på ASCO-kongressen.

Han synes det er gledelig at denne studien viser signifikant lengre total-overlevelse for pasientene, uten at bivirkningene ble vesentlig forsterket.

Ønsket større effekt enn 1,4 måneder
- Man skulle nok også ønske at effekten av ramucirumab var enda større, men en økning i median-tid på 1,4 måneder representerer den første bedring i behandling på mange år for pasienter med tilbakefall etter førstelinjes kjemoterapi, sier han.

Ramucirumab er et monoklonalt antistoff som er spesifikt rettet mot et protein som kalles VEGF reseptor 2, og som blokkerer veksten av nye blodkar i svulsten.

22,9 prosent av pasientene som fikk ramucirumab i studien, opplevde at svulsten krympet. Dette var tilfelle for 13,6 prosent av pasientene i placebogruppen. Overlevelseseffekten synes å være uavhengig av subtyper, inkludert både plateepitelkarsinom og adenokarsinom.

Ingen biomarkører
- Det er ingen biomarkører som peker ut hvilke pasienter som har best nytte av denne behandlingen, noe som hadde vært ønskelig, sier Brustugun.  

I dag er det ingen andre godkjente anti-angiogenese legemidler som er tilgjengelig for denne pasientgruppen. For tiden er ramucirumab kun godkjent for avansert magekreft-behandling.

Forskningen er finansiert av ImClone , et heleid datterselskap av Eli Lilly, som produserer ramucirumab.

Interessekonflikter: Odd Terje Brustugun har mottatt forelesningshonorar fra Eli Lilly, som er sponsor for ramucirumab-studien.

Powered by Labrador CMS