STUDENTLEDER: Erlend Sæther gleder seg til å ta fatt på ledervervet i Norsk medisinstudentforening på nyåret. – Det er perfekt å få jobbe med politikk for medisinstudenters rettigheter. Foto: Daniel Ribe

Foto:

Erlend Sæther blir ny leder for medisinstudentene

23-åringen som tar over ledervervet i Norsk medisinstudentforening i januar, vil blant annet jobbe for å øke antall studieplasser der det er kapasitet.

Publisert

Erlend Sæther fra Sørum, har siden 2018 studert medisin ved UiT Norges arktiske universitet. I helgen ble han valgt inn som leder i Norsk medisinstudentforening (Nmf).

– Jeg gleder meg til å ta over vervet, sier den nyvalgte lederen til Dagens Medisin.

23-åringen har tidligere vært tillitsvalgt i lokalforeningen Nmf Tromsø, Troms Legeforening, og er i dag økonomiansvarlig nasjonalt. Fra 1. januar overtar han det nasjonale ledervervet, som Maja Mikkelsen har hatt siden 2021.

– Hvorfor ville du ha dette ledervervet?

– Jeg er veldig interesser i medisin og politikk og bruker mye tid på å lese aviser og holde meg oppdatert. Da tenkte jeg at det er perfekt å få jobbe med politikk for medisinstudenters rettigheter, svarer Sæther.

– Det er mange spennende og aktuelle saker innenfor i helsepolitikk, fortsetter medisinstudenten som har fullført fire år av utdanningen og nå er i gang med et forskningsår.

– Er det noen saker du brenner spesielt for, som du ser du for deg at blir viktige når du tar over som leder?

– Vi får håpe at saken med de 31 LIS1-plassene som regjeringen har lagt opp til at vil forsvinne neste år, har løst seg innen jeg tar over. Jeg håper man finner en løsning på det før statsbudsjettet for 2023 vedtas, svarer Sæther.

Vil bli kvitt dobbel turnus

Han viser til at i statsbudsjettet for 2023 foreslår regjeringen å redusere 62 nye LIS1-stillinger til 31. Dette skjer etter at det så sent som i statsbudsjettet for 2022 ble vedtatt en dobling i denne typen utdanningsstillinger.

Han trekker også frem saken om hvorvidt norske legestudenter i Danmark skal måtte gjennomføre dobbel turnus, altså både i Danmark og i Norge.

Dette er en sak som har rullet og gått i flere år, og i sommer vedtok et enstemmig storting at regjeringen må utrede endring i spesialistforskriften, slik at leger som har gjennomført praktisk tjeneste i EU- eller EØS-land, kan få godkjent hele eller deler av tjenesten som LIS1-tjeneste i Norge.

I Danmark kalles den praktiske tjenesten i utdanningen for klinisk basisk utdannelse (KBU).

– Vi skal fortsette å jobbe for at man finner en løsning på KBU-saken slik at de som har studert medisin i Danmark får godkjent KBU-læringsmålene opp mot LIS1-læringsmålene, slik at de slipper å ta turnusen på nytt.

Flere studieplasser

En tredje sak han trekker frem som han vil jobbe for som Nmf-leder, er flere studieplasser i Norge, på riktig sted.

– Vi ser positive signaler fra regjeringen om at de vil øke antall plasser i medisinutdanningen, men vi ønsker at plassene fordeles på en litt annen måte, sier Sæther og fortsetter:

 – Nye studieplasser bør komme der det er størst pasientgrunnlag og der det er best kapasitet. Dette vil vi jobbe videre med.

Aktuelt: Foreslår 30 nye studieplasser ved UiT: – Må se på pasientgrunnlaget

– Ta kontakt

Denne helgen vedtok Nmf også tre nye resolusjoner om finansiering av, og økt praksis i, allmennmedisin under medisinstudiet, økt fokus på kvinnehelse og økning av studiestøtte til studenter. Dette er også saker Sæther sier han vil jobbe med det kommende året. 

Han legger til at Nmf også engasjerer seg i politikk på global helse, folkehelse og menneskerettigheter. 

– Jeg oppfordrer medlemmer til å ta kontakt om det er noe de lurer på eller om det er saker de vil at jeg skal jobbe for, sier Sæther.

Powered by Labrador CMS