Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

TYDELIG VISJON: – Vi trenger en mer treffsikker analyse for å lykkes med å utdanne de vi trenger i fremtiden, forklarer Kjerkol.

Foto: Vidar Sandnes

Klar tale fra helsesjefen: – Det blir en politikkendring

Tidligere denne måneden hadde Ingvild Kjerkol sin første arbeidsdag som helse- og omsorgsminister.

Publisert: 2021-11-01 — 06.00
Denne artikkelen er over ett år gammel.

I den anledning ble Dagens Medisin invitert inn på det nye kontoret til Kjerkol, til en prat om hva som nå venter i den nye, ansvarstunge rollen som helseminister.

LES HELE SAKEN HER.

– Skal ha tid til å gjøre jobben
I del to av intervjuet forteller Kjerkol hvordan hun vil sikre gode rammevilkår for helsepersonell i tiden som kommer.

– Hva blir den største endringen i helsepolitikken nå?

– Denne regjeringen springer ut fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Det å ha en offentlig helsetjeneste som er til stede over hele landet, det blir viktig for denne regjeringen. Også det at bruk av det private skjer på fellesskapets premisser, det blir en politikkendring fra våre forgjengere, sier Kjerkol, og fortsetter:

– Vi er også tydelige på at fagfolka skal ha tid og rom til å gjøre jobben sin. Vi skal finansiere tjenesten skikkelig, men også utvikle noen av de delene som ikke fungerer godt nok i dag. Samhandling mellom de ulike delene av helsetjenesten er løftet frem i regjeringserklæringen.

Forklarer helsepersonellkommisjonen
Helseministeren legger til grunn en amerikansk måling som ble gjort, hvor de ulike landene fikk vurdert sine helsetjenester. I rapporten, kalt «Mirror, Mirror», havnet Norge på topp. Men på ett parameter var vi helt nede på 8. plass; og det var på pasientforløpet.

– Det å få en mer sammenhengende tjeneste vil kreve bedre IKT-løsninger og bedre digitale løsninger i tjenesten, men også at fagfolkene får rom til å samhandle bedre. Her skal vi gjøre et utviklingsarbeid, forklarer Kjerkol.

PÅ PLASS: Ingvild Kjerkol på sitt nye kontor, med målestokken som hennes forgjenger, Bent Høie, etterlot.

Foto: Vidar Sandnes

Det har lenge vært kjent at Ap har planlagt å nedsette en «helsepersonellkommisjon». Helseministeren forklarer at det handler om å sikre godt helsepersonell for fremtiden, og forteller videre at dette blir et samarbeidsprosjekt med Sp.

 – Målet med helsepersonellkommisjonen er å treffe bedre med utdanning og rekruttering av helsefolka vi trenger. Vi skal sette sammen ansvarlige både fra universitets og høyskole-sektoren, partene i arbeidslivet og tjenesten. Vi snakker om perspektivmeldinger hvor vi får økte behov kombinert med den demografiske utviklingen.

– Vi trenger en mer treffsikker analyse for å lykkes med å utdanne de vi trenger i fremtiden. Det blir et samarbeidsprosjekt mellom meg og min kollega Ola Borten Moe (Sp), som er forsknings- og høyere utdanningsminister. Dette ser vi frem til å konkretisere.

Må gjøret livet enklere for disse pasientene
I regjeringsplattformen heter det at «regjeringen vil forbedre samhandlingsreformen». Hva betyr det?

– Det betyr at vi vil få disse pasientforløpene til å gli bedre. For pasientene som trenger helsetjenesten mest, så må vi gjøre livet enklere, og tjenesten mer sammenhengende. Den forrige regjeringen satt ned helsefelleskap. Vi ønsker å legge bedre til rette for at fagfolkene i de ulike delene av tjenesten kan samarbeide tettere om pasientens behov.

– Det er flere som har gjort dette bra; i Tromsø har de noe som heter «pasientsentrert helsetjenesteteam», hvor kommunehelsetjenesten og fagfolkene på universitetssykehuset samarbeider veldig tett og praktisk rundt pasienten. Dette vil vi få til mer av.

Kjerkol ønsker ikke å kommentere hvor vanskelig saken om Ullevål sykehus var i regjeringsforhandlingene.

– Det har ikke jeg tenkt å si så mye om. Det er rett og slett fordi at jeg selv ikke førte de forhandlingene. Sluttresultatet var uansett veldig klart og tydelig for meg som ansvarlig statsråd. Planene skal gjennomføres som vedtatt, og det er en tydelig marsjordre til meg og mitt departement.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!