PANDEMITALL: Kreftregisteret la frem ny statistikk på tirsdag.

Foto: Vidar Sandnes

«Lettet» over høye krefttall

Kreftforeningen offentliggjorde tirsdag statistikk for 2020. Der viser det seg blant at pandemifrykten ikke slo helt til.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Frykten gikk ut på at da Norge stengte ned, ville færre mennesker dra til legen for å sjekke seg for kreft. Visse undersøkelser for å avdekke kreft ble også utsatt.

Screening for brystkreft og livmorhalskreft sendte heller ikke ut påminnelser mellom mars og mai i 2020.

Positive tall
Tallene er uansett klare: I fjor fikk 35.515 nordmenn påvist kreft, noe som er en liten økning på 536 krefttilfeller fra året før.

– Kreftforekomsten i Norge er stabil. Vi snakker om en liten økning, og det er jo slik at vi blir flere mennesker. Det er også flere eldre, og da går tallene opp. Når vi justerer for alder, så ser vi at kreftraten er stabil. Hos menn så har det vært en nedgang de siste årene, og hos kvinner har det gått litt opp fra 2017 til i dag, sa direktør i Kreftforeningen, Giske Ursin, på et webinar tirsdag.

JEVN UTVIKLING: Det viste tallene fremlagt tirsdag. Skjermdump, Kreftregisteret.

Og fortsatte:

– Vi har vært veldig spent på hvordan pandemien har påvirket dette. Totalt sett så vi tidlig i pandemien at det var ni prosent færre innmeldinger enn tidligere. Så er det engang slik at dette tok seg opp igjen over tid. Da Norge stengte ned i mars 2020 så falt også kreftdiagnostikken. Den lå langt nede en periode. Heldigvis økte kreftdiagnostikken mot slutten av året. Det betyr at totalt sett så er det altså en liten økning.

Dette bekymrer
Dermed ble den fryktede nedgangen i nye kreftpasienter ingen realitet. Nivået har i det store og hele holdt seg likt som for 2019.

Hos kvinner med brystkreft er bildet dog et noe annet: I denne gruppen ble det påvist 302 færre tilfeller fra 2019 (3726 tilfeller) til 2020 (3424 tilfeller).

Skjermdump fra tirsdagens webinar.

Det kommer også frem at gynekologisk kreft og lungekreft blant kvinner, har hatt en klar nedgang fra tidligere år. Til sammen utgjør disse kreftformene et fall fra på 488 tilfeller fra 2019 til 2020.

– En bekymring er livmorhalskreft. Dette tallet mener vi er kunstig lavt, og det kommer nok på grunn av at færre har fått screenet seg. Dette bekymrer oss. Her er det altså veldig viktig at kvinner møter opp til screening, presiserte direktøren.

Giske kunne også legge frem flere positive tall på webinaret.

– Tidligere sa vi at 1/3 får kreft i løpet av livet sitt. Vi blir dog eldre, og nå beregner vi risikoen opp mot 80 år. Det betyr at det nå er 1/4 som får kreft. En gladnyhet er at antall kreftoverlevende stiger bratt for hvert år. Nå er det over 300.000 som var i live med en kreftdiagnose mot slutten av året 2020.

Powered by Labrador CMS