Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde

ANBEFALER: FHI anbefaler at årskull 2004 og 2005 får tilbud om vaksine. Illustrasjonsbilde: Getty Images

Covid-19-vaksine skal tilbys til 16- og 17-åringer

Regjeringen har etter anbefalinger fra Folkehelseinstituttet (FHI) besluttet å tilby 16- og 17-åringer vaksine mot covid-19.

Publisert: 2021-08-18 — 15.57

NORMAL-HVERDAG: – Vaksine vil beskytte den enkelte, gi ungdommer en mer normal hverdag og bidra til immunitet i befolkningen, uttaler Bent Høie. Arkivbilde: Vidar Sandnes

FHI anbefaler at årskull 2004 og 2005 får tilbud om vaksine. Regjeringen følger anbefalingen og vil inkludere årskullene i koronavaksinasjonsprogrammet.

– Unge i alderen 16-17 år har lav risiko for å bli alvorlig syk av covid-19, men med sommerens utvikling med økende smitte blant ungdom og unge voksne kan antall ungdom som risikerer å bli alvorlig syk øke. Vaksine vil beskytte den enkelte, gi ungdommer en mer normal hverdag og bidra til immunitet i befolkningen. Vaksinasjon av denne aldersgruppa kan også bidra til mindre smittepress i samfunnet og dermed mindre smitte blant yngre barn, uttaler helse- og omsorgsminister Bent Høie i en pressemelding.

FHI kom i begynnelsen av juli med en foreløpig anbefaling om å tilby vaksine til aldersgruppen, men ønsket å gjøre en ny vurdering senere med oppdatert kunnskap om vaksinering av ungdom.

Vaksineres etter befolkning over 18 år
Aldersgruppen vil få tilbud om vaksine etter at befolkningen over 18 år er fullvaksinert. Men det åpnes for at kommuner i særlige tilfeller kan gi vaksine til enkelte 16- og 17-åringer tidligere, for eksempel ungdom som skal gå på skole i utlandet og som har økt risiko for smitte.

Vaksinering av 16- og 17-åringene vil foregå i vaksinasjonssentre i kommunene, som for resten av befolkningen.

Det er nå to vaksiner som er godkjent for bruk i aldersgruppen 12-17 år, BioNTech/Pfizer sin vaksine Comirnaty og Moderna-vaksinen Spikevax. FHI sin foreløpige anbefaling er at norsk ungdom som hovedregel skal tilbys Comirnaty.

Comirnaty- vaksinen har hatt godkjenning lengst. I USA alene er per 15. august 12 millioner 12-17-åringer vaksinert med første dose og 9 millioner med andre dose. Moderna sin vaksine fikk godkjenning til ungdom i slutten av juli 2021, og det er derfor mindre erfaring med denne. FHI understreker imidlertid at vaksinestudiene tilsier at vaksinene er likestilte når det gjelder effekt og sikkerhet.

– Ønsker mer kunnskap
16- og 17-åringer vil få tilbud om to vaksinedoser, slik som den voksne befolkningen. Det planlegges for 8-12 uker mellom dose 1 og 2. Grunnen til det er at det fortsatt er begrenset kunnskap om den sjeldne, men alvorlige bivirkningen hjertebetennelse (myokarditt) etter vaksinasjon med mRNA-vaksiner. Hjertebetennelse er først og fremst rapportert etter andre dose. 

– Før vi gir ungdommer i Norge andre vaksinedose, ønsker vi enda mer kunnskap om risiko og sykdomsforløp som følge av bivirkningen med hjertebetennelse. Det vil vi få i løpet av de neste månedene når mange land har vaksinert denne aldersgruppen. Legemiddelverket følger nøye med på bivirkninger ved vaksinen, uttaler Høie.

Den andre grunnen er at første dosen gir god beskyttelse mot alvorlig sykdom og sykehusinnleggelse, og at ungdom generelt responderer svært godt på vaksiner. Nyere studier har vist at et langt intervall kan gi bedre beskyttelse enn et kort intervall, noe som også er kjent for andre vaksiner.

Regjeringen skriver at dersom det kommer ny kunnskap kan intervallet kortes ned.

Bestemmer selv
Personer er helserettslig myndig når de fyller 16 år. Ungdommer som har fylt 16 år, kan derfor selv bestemme om de ønsker å vaksinere seg. Dersom de er under 16 år må de som har foreldreansvaret samtykke til vaksinasjon. Det skal legges stor vekt på hva ungdommer under 16 år selv mener.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!