Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde

NYE STUDIER: – Dette viser viktigheten av å gi immunglobuliner tidlig i forløpet, hvilket vi også observerte med rask økning i platetall, sier Pål André Holme ved OUS Rikshospitalet.

Foto: OUS / Anders Bayer

Mener studie bekrefter valg av akuttbehandling for bivirkninger

Overlege Pål André Holme ved OUS Rikshospitalet mener flere pasienthistorier nå bekrefter at det er viktig å raskt behandle de som får akutte blødninger etter koronavaksine, med intravenøse immunglobuliner.  

Publisert: 2021-06-15 — 16.16

En nylig publisert artikkel i New England Journal of Medicine viser hvordan tre kanadiske pasienter som utviklet VITT, ble behandlet med immunglobuliner.

Forkortelsen står for vaksineindusert trombotisk trombocytopeni (VITT) – en bivirkning som er assosiert med Oxford-vaksinen (ChAdOx1 nCoV-19) mot SARS-CoV-2.

Tilstanden har vært mye diskutert i norsk presse siden april, da hematolog, UIO-professor og overlege Pål André Holme, med kolleger på OUS Rikshospitalet og Universitetssykehuset i Nord-Norge, publiserte en artikkel som identifiserte tilstanden i samme tidsskrift (NEJM).

Den kanadiske artikkelen som nå er publisert, viser at de stabiliserte blodplatenivået hos tre pasienter som var eldre enn 55 år, ved hjelp av intravenøst immunglobulin.

Dette er samme behandlingsmetode som Holme og norske kolleger rapporterte om i sin publiserte artikkel, som de benyttet akutt, den 9. april.


Modifiserte immunapparatet
– Bakgrunnen for valget var å modifisere immunapparatet, fordi vi trodde tilstanden var en kraftig immunreaksjon. Men vi visste ikke på daværende tidspunkt at vi satte i gang rett behandling, sier Holme til Dagens Medisin.

Holme mener den kanadiske studien bekrefter funnene og valget av behandling som er gjengitt i den første artikkelen de norske forskerne publiserte. Blant annet fordi behandlingen økte blodplatetallet i blodet og den kliniske tilstanden bedret seg.


Viktig med tidlig behandling 
– Dette viser viktigheten av å gi immunglobuliner tidlig i forløpet, hvilket vi også observerte, da vi så rask økning i platetall.

Holme forklarer at de ikke hadde noe sammenligningsgrunnlag da de på Rikshospitalet startet behandling med immunglobuliner, men at de i ettertid har sett at slik behandling er essensiell i pasientforløp som også er rapportert fra Tyskland og Storbritannia.

 

Interessekonflikter: Holme oppgir ingen interessekonflikter som er aktuelle for problemstillingen. Han viser forøvrig til at det er oppgitt interessekonflikter vedrørende bløderbehandlinger i artikkelen som er publisert i NEJM.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!