Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde

NYVINNING: Beholderen som Jeanette Grønnslett har utviklet er kompatibel med brystpumpe, slik at morsmelken havner direkte i beholderen.

Foto: Ida Kristin Dølmo/NLSH

Nordlandssykehuset skal teste ut nyvinning for oppbevaring av donormelk

Gründer og barnesykepleier Jeanette Grønnslett har utviklet en beholder som gjør det enklere å donere, oppbevare og bruke donormelk i sykehus. Nå skal beholderen testes ut ved Nordlandssykehuset i Bodø. 

Publisert: 2021-01-01 — 09.00

Jeanette Grønnslett, som har jobbet med premature og syke nyfødte barn de siste 12 årene, har utviklet en ny type beholder for oppbevaring av donormelk.

Rett før jul signerte selskapet Anue en avtale med Nordlandssykehuset om å ta del i et pilotprosjekt der beholderen og dens bruksområder skal testes ut.

– Å få signert avtalen med Nordlandssykehuset betyr at vi har en kunde klar, som har troen på prosjektet. Det betyr mye at vi får dette til hjemme i Bodø med lokal støtte. Det er kjempeartig, og den beste julegaven vi kunne fått, sier Grønnslett, ifølge en nyhetsmelding på sykehusets nettsider. 

Det betyr mye at vi får dette til hjemme i Bodø med lokal støtte.
Jeanette Grønnslett, gründer og sykepleier

Tett system fra bryst til bank
I dag må man tine opp boksene med morsmelk for å kunne ta en melkeprøve av den, for så å fryse boksen ned igjen. Beholderen som Grønnslett har funnet opp, er designet slig at melkedonoren selv fyller melk i Enfit-pipettelokket.

– Når melken kommer inn til melkebanken, kan melkebankansatte enkelt skru pipetten av. De trenger dermed ikke utsette melken for en tiningsprosess, ei heller en potensiell forurensning, forklarer hun.  

Beholderen er kompatibel med brystpumpe, slik at morsmelken havner direkte i beholderen. Man også porsjonere ut melken fra beholderen med sprøyte. 

– Man har et tett system hele veien, fra melken produseres hjemme hos donor og til den porsjoneres ut til barnet i sykehus. 

Klinikksjef Anita Kvarsnes ved Barneklinikken i Nordlandssykehuset og Jeanette Grønnslett. 

Foto: Ida Kristin Dølmo/NLSH

Testet på brukere
Hun har allerede testet ut ulike prototyper i samarbeid med helsepersonell, donorer og inneliggende mødre ved Nordlandssykehuset. Hun har også jobbet tett med melkebanken ved Oslo universitetssykehus og på Sykehuset Østfold Kalnes. 

I piloten med Nordlandssykehuset skal de blant annet teste ut om peg- og sondebarn kan ha nytte av disse beholderne.

– De nye beholderne vil lette arbeidet med testing av donormelk i morsmelkbanken. Det er spennende å få være med å teste ut produktet, sier klinikksjef Anita Kvarsnes ved Barneklinikken i Nordlandssykehuset. 

Selskapet Anue har fått økonomisk støtte fra Bodø kommune og Innovasjon Norge. I juli ble det levert en patentsøknad.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

KOMMUNELEGER VARSLER OM HØYT ARBEIDSPRESS

Bilde av Carl Magnus Jensen, kommuneoverlege i Eidsvoll og Hurdal

Kommunelege: – Det har blitt mange tøffe samtaler

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!