Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Vi må sikre en høy oppslutning om vaksinering

For å lykkes med å oppnå flokkimmunitet mot covid-19, er det essensielt å få de samfunnsgruppene som er skeptisk til vaksiner, med på laget.

Publisert: 2020-12-31 — 10.00

Nasir Mushtaq Ahmed

Kronikk: Nasir Mushtaq Ahmed, bystyrerepresentant for Oslo Arbeiderparti

SAMMENLIGNET MED ANDRE land har Norge hatt pandemien under kontroll. Men dog til en svært høy økonomisk kostnad. Nå som den andre bølgen igjen preger vårt sosiale liv og vårt normale samfunnsliv, er det svært gode nyheter at vaksinering mot covid-19 er i gang.

LES OGSÅ
Alle mann til livbåtene, eller?

Om ikke lenge kan vi komme oss ut av denne pandemien og gå tilbake et normalt sosialt liv. Dette forutsetter at vi oppnår flokkimmunitet, at 95 prosent av befolkningen er vaksinert mot covid-19. For å lykkes med det, kreves det en proaktiv innsats fra lokale og nasjonale myndigheter for å redusere usikkerheten og skepsis knyttet til vaksinering i befolkningen.

Vaksinasjonsraten i befolkning generelt er rundt 95 prosent. Men vi har tidligere erfart, spesielt i Oslo, at vaksinasjonsraten mot den dødelige sykdommen meslinger, har vært under 90 prosent en liten periode.

FHI må gjøre godkjenningsprosessen av covid-19-vaksinen åpen og lett tilgjengelig på forskjellige språk

SKEPSIS. Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) er cirka 40 prosent av den norske befolkningen avventende med å vaksinere seg i påvente av mer informasjon om vaksinen. Det er helt forståelig at folk ønsker å vente litt. For selv om vi har stor tillit til vårt vaksinasjonsprogram og til våre helseinstitusjoner, er det ikke til å legge skjul på at produksjon av vaksinen i et hurtigspor som vi er vitner til, gjør folk flest skeptiske og avventende.

En undersøkelse fra World Economic Forum (WEF) viser at dette hurtigsporet vekker stor skepsis til covid-19 vaksinen. Derfor oppfordrer en forskningsrapport ledere verden over til å gjøre et godt og grundig forarbeid for å sikre en høy oppslutning om vaksinasjonen i kampen mot covid-19.

LES OGSÅ
– Ville skepsisen vært like stort hvis vaksinen var mot kreft?

TILGJENGELIGHET. FHI må gjøre godkjenningsprosessen av covid-19-vaksinen åpen og lett tilgjengelig på ulike språk, for at folk skal bli kjent med prosessen og bli trygge på at et norsk kvalitetsstempel er trygt og sikkert.

Vi har sett tilfeller i den siste tiden hvor folk har blitt smittet av meslinger, og ingen av dem var vaksinert mot denne sykdommen.

La det ikke være noe tvil, det finnes en del skepsis og motstand mot vaksinering blant en del samfunnsgrupper. For å lykkes med å oppnå flokkimmunitet, er det essensielt å få dem med på laget.

TILNÆRMING. I 2018 fremmet jeg for Oslo bystyre en rekke forslag tilknyttet barnevaksinasjonsprogrammet. Et av forslagene som ble vedtatt, var å kartlegge hvorfor noen lar være å vaksinere sine barn, og å utrede tiltak for å øke bevisstheten rundt vaksiner. En slik tilnærming og arbeid trengs for å jobbe kontinuerlig for å øke tilslutning om vaksinering, og for å iverksette konkrete tiltak.

Slikt arbeid må til for at folk ikke skal føle seg utrygge og usikre nå som covid-19-vaksinen endelig blir tilgjengelig rundt om i våre kommuner.

Ingen oppgitte interessekonflikter

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Post ASCO 2021

DMTV: Her finner du oversikten over alle kongressvideoer!

På de nye DMTV-sidene finner du alle sendingene fra ASCO 2021 og tidligere kongresser.

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!