Antistoffbehandling mot covid-19 går inn i fase 3-studier

En ny antistoffbehandling, AZD7442, skal gis til over 6000 voksne pasienter med covid-19 i to ulike fase 3-studier. – Spennende, sier Ahus-overlege Olav Dalgard.   

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Legemiddelselskapet AstraZeneca skriver i en pressemelding at de nå går inn i siste fase med å undersøke effekten av AZD7442.

Behandlingen skal testes i to fase 3-studier som igangsettes de kommende ukene.

Selskapet har mottatt over 486 millioner dollar i utviklingsstøtte fra amerikanske myndigheter.

SPENNENDE: Professor Olav Dalgard ved UiO tror antistoffbehandling kan være nyttig for koronapasienter.

LAAB-behandling
Behandlingen er en såkalt long-acting antibody (LAAB) som etterligner naturlige antistoffer. Målet for studien er å finne om behandlingen virker i en periode på seks til tolv måneder etter en injeksjon.

En av fase 3-studiene skal undersøke effekten av å forhindre infeksjon hos 5000 pasienter i en periode på 12 måneder.

En annen studie skal undersøke effekten av å gi behandlingen som en profylakse hos pasienter som har vært eksponert for viruset.

Ifølge pressemeldingen, er målet at behandlingen skal gis til pasienter som allerede har blitt infisert med viruset, eller som en preventiv intervensjon etter eksponering for viruset.

– I kombinasjon med et vaksineprogram kan behandlingen gis til dem som ikke kan ta vaksine, eller for å gi ekstra beskyttelse til høyrisikopopulasjoner, heter det i meldingen.

Entusiasme
Professor Olav Dalgard ved Universitetet i Oslo mener det er spennende at det nå skal prøves ut antistoffinjeksjoner, både som behandling til pasienter med koronainfeksjon, og som forebyggende eller tidlig behandling av pasienter som har vært eksponert for viruset 

 – Dette er spennende og representere et forsøk på å overføre passiv immunitet mot SARS CoV-2- Et tilsvarende prinsipp bruker vi blant annet for å beskytte nyfødte barn av mødre med hepatitt B og reisende fra rike land som skal til land med høy forekomst av hepatitt A. I disse tilfellene gis immunoglobulin som inneholder en rekke antistoff mot flere antigen mot hepatitt.

Dalgard, som er overlege ved infeksjonsmedisinsk avdeling på Akershus universitetssykehus, har selv forsket på blant annet behandling med hydroksylklorokin. 

– I tilfellet AZD7442 har forskere tatt plasma fra to pasienter som hadde gjennomgått covid-19 og identifisert en antistoff mot 30 antigen fra covid-19. Blant disse har de valgt to antistoff som i laboratoriet ser ut til å være særlig effektive. Videre har man manipulert disse for å forlenge deres levetid og for å redusere risikoen for uhensiktsmessige immunreaksjoner.

Antistoff- og plasmabehandlinger
Nettstedet Bloomberg omtaler også pressemeldingen mandag, og nevner at selskaper som Regeneron og Eli Lilly også utvikler sine antistoffbehandlinger.

Dagens Medisin har tidligere omtalt at norske forskere undersøker om blodplasma fra tidligere syke pasienter inneholder antistoffer, og slik sett potensielt kan være en aktuell behandlingsform for covid-19, frem til eventuelle antistoffbehandlinger er tilgjengelige.

Forskning.no har tidligere i år omtalt at behandling med blodplasma er prøvd ut på en covid-19-pasient ved Haugesund sykehus.   

Ingen oppgitte interessekonflikter.

Powered by Labrador CMS