PASIENTMANGEL: – I går kom det ingen nye COVID-19-pasienter i studien. Det må jo komme noen etterhvert. Dette er selvfølgelig veldig gledelig nytt, sier professor og overlege Olav Dalgard

Foto: Arkiv

Klorokinstudie på Ahus opplever «pasienttørke»

– Vi har nå fått «pasienttørke» i klorokinstudien, sier overlege og professor Olav Dalgard ved Akershus universitetssykehus (Ahus).

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Dagens Medisin skrev nylig om studien som skal undersøke hvordan malariamedikamentet hydroksylklorokin påvirker andelen virus i svelget til pasienter som har Covid-19. Planen var å inkludere 51 pasienter.

– Vi har nå inkludert 48 og skal ha 51. I går kom det ingen nye pasienter. Det må jo komme noen etterhvert. Men dette er selvfølgelig veldig gledelig nytt, sier Dalgard til Dagens Medisin.

Dalgard er professor i infeksjonsmedisin ved Universitetet i Oslo og overlege på Akershus universitetssykehus (Ahus).

Ahus er sykehuset i Norge som har opplevd størst trykk på Covid-19-pasienter, peker han på.

Nå mener han sykdommen «går sin gang».

Ingen Lasaruseffekt
Dalgard presiserer at de ikke har sett noen «Lasaruseffekt» av medisinen. Det vil si at pasienter magisk blir friske når de får medikamentet.

– Vi har heller ikke mulighet til å si noe om antiviral effekt av medikamentet, før prøvene er analysert.

Det har blitt skrevet en del i det siste om att noen pasienter har blitt dårlige av høye doser av hydroksylklorokin. Legemiddelverket overvåker nå situasjonen, blant annet fordi det i en amerikansk studie er tendenser til høyere dødelighet med behandling av medikamentet.  

– Vi har en moderat dose og skal gjøre en sikkerhetsanalyse nå snart, sier Dalgard.

Den formelle analysen i studien kommer når de har gjennomgått 51 pasienter.

Dalgard er positiv til at det nå ser ut til å være færre pasienter med koronavirus. En nedadgående trend mener han kan henge sammen med at folk er mer utendørs og holder mer avstand om sommeren.

– Det fine været er godt nytt for å stoppe spredning av korona. Men jeg tviler på at koronaviruset trives dårligere i varme. Det er varmere i Spania og Italia. Når de har en stor vårepidemi, så vil ikke varmen ha en beskyttende effekt alene. Men at vi har større avstand til hverandre i fint vær, er heldig for å hindre smitte.


Må bruke tiden godt
Dalgard mener alle som forsker nå må være «voksne» og forberede nye studier slik at vi er klare om det kommer en ny bølge.

– Det er viktig at vi setter i gang og planlegger studier dersom det kommer en ny bølge. For oss som er interessert i klorokin, kan det være viktig å sjekke effekten av tidlig behandling, eller til og med profylaktisk behandling.

– Tror du koronaviruset kommer tilbake i sesongvariasjoner?  

– Tendensen vil antakeligvis være at det muterer i retning av mindre farlig sykdom. Seleksjonspresset vil jeg tro er i retning av mindre farlige virus over tid. Det er vanskelig å mene mye om sesongvariasjon, men det med avstand utendørs i godt vær er åpenbart. Når vi går innendørs igjen, så sprer nok viruset seg mer.

Powered by Labrador CMS