Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde

OPTIMISTER: Dr Melanie Saville, FoU-direktør i CEPI og dr Richard Hatchett, administrerende direktør i CEPI, håper et nettverk av laboratorier vil bidra til å nå målet om to milliarder covid-19-vaksinedoser innen utgangen av 2021. 

Oppretter globalt nettverk: Håper på to milliarder covid-19-vaksinedoser innen ett år

Fem laboratorier er valgt ut til oppstarten av et sentralisert nettverkssamarbeid for å bedre å kunne evaluere og sammenligne immunrespons fra vaksinekandidater mot covid-19.

– Gjennom dette arbeidet søker vi å nå vårt mål om å ha to milliarder doser av en trygg og effektiv vaksine mot covid-19 innen utgangen av 2021, sier CEPIs FoU-sjef. 

Publisert: 2020-10-02 — 14.00 (Oppdatert: 2020-10-02 — 11.40)
LES OGSÅ
Tror de fleste vaksinene blir hurtiggodkjent
LES OGSÅ
EMA starter prosess for godkjenning av koronavaksine

Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) kunngjør fredag et partnerskap med fem testlaboratorier for å opprette et sentralisert globalt nettverk for å vurdere og sammenligne immunrespons fra vaksinekandidater mot covid-19.

Fem laboratorier til nå
Laboratoriene er spredt rundt om i verden, og de første som er valgt ut til å delta i nettverket er:

 • Nexelis (Canada) og Public Health England (PHE, UK)
 • VisMederi Srl (Italia)
 • Viroclinics-DDL (Nederland)
 • icddr,b (tidligere International Centre for Diarrhoeal Disease Research Bangladesh)
 • Translational Health Sciences and Technological Institute (THSTI, India)

CEPI er i forhandlinger med ytterligere laboratorier for deltakelse i nettverket.

Må kunne sammenlignes
Som Dagens Medisin skriver, har den europeiske legemiddelmyndigheten EMA begynt en hurtigvurdering av AstraZenecas vaksinekandidat. 

Leder i Forskningsrådet og påtroppende ambassadør for global helse, John-Arne Røttingen tror flere koronavaksiner etterhvert vil bli hurtiggodkjent i Europa.

Gjennom dette arbeidet søker vi å nå vårt mål om å ha to milliarder doser av en trygg og effektiv vaksine mot covid-19 innen utgangen av 2021.
dr Melanie Saville, FoU-direktør i CEPI

– Vi ser nå lovende data som kommer fra flere vaksinekandidater mot covid-19, men vi har ingen metode for å sammenligne dem direkte siden ulike laboratorier kan benytte forskjellige metoder for å måle immunrespons. Etableringen av CEPIs sentraliserte laboratorienettverk er det første i denne skala under en pandemi. Vårt nettverk av laboratorier vil arbeide som om alle vaksinene ble testet under samme tak for raskere å kunne evaluere og identifisere vellykkede vaksinekandidater slik at vi så raskt som mulig kan redusere de store lidelsene denne globale krisen medfører, sier dr. Richard Hatchett, administrerende direktør i CEPI, ifølge pressemeldingen.

Nettverket kan brukes av alle
CEPI understreker at alle covid-19 vaksineutviklere, uavhengig av CEPI-finansiering, kan bruke nettverket.

–  Med hundrevis av covid-19-vaksiner under utvikling rundt om i hele verden, er det avgjørende at vi har et system som gjør oss i stand til å evaluere og sammenligne immunresponsen til vaksinekandidater som for tiden blir testet. Etableringen av vårt nye sentraliserte laboratorienettverk har som mål å evaluere disse vaksinene ved hjelp av en felles protokoll for å sikre man er på linje og deler informasjon når man identifiserer de mest lovende kandidatene. Gjennom dette arbeidet søker vi å nå vårt mål gjennom COVAX om å ha to milliarder doser av en trygg og effektiv vaksine mot covid-19 innen utgangen av 2021 for å bidra til å få slutt på den akutte fasen av denne pandemien, sier dr Melanie Saville, FoU-direktør i CEPI.

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Konflikt mellom KS og Legeforeningen

DM Arena digital post EASD - følg arrangementet her!

STATSBUDSJETTET 2021

DM ARENA DIGITAL: Post ACTRIMS / ECTRIMS

DM ARENA DIGITAL: Post ACTRIMS / ECTRIMS

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!