Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

SKAL UNDERSØKES: Helsedirektoratet anbefaler nå blant annet at alle barn med symptomer på covid-19 i aldersgruppen fra fødsel til og med barneskolealder, bør vurderes av helsepersonell før de eventuelt testes for korona.

Foto: Getty Images

Oppfordrer til samarbeid mellom kommuner og fastleger

Helsedirektoratet svarer på KS sin kritikk i forbindelse med en ny retningslinje for oppfølging av syke barn med å oppfordre kommune-administrasjonene og legene til å samarbeide.

Publisert: 2020-10-02 — 14.01
Denne artikkelen er over to år gammel.

Helsedirektoratet la denne uken frem nye anbefalinger for oppfølgingen av syke barn under covid-19-pandemien. Avdelingsdirektør for helse og velferd i KS, Åse Laila Snåre, har ytret kritikk mot at organisasjonen ikke ble involvert i arbeidet.

– Det er alltid klokt å involvere dem det gjelder når det skal utarbeides faglige anbefalinger. I dette tilfellet ser det ut til at kommunene ikke er involvert – heller ikke KS har fått noen forespørsel. Det er i så fall uheldig, sier Snåre til Dagens Medisin.

Helsedirektoratet tar ikke selvkritikk for manglende inkludering – men inviterer organisasjonen med på neste revidering.

– Arbeidet med anbefalingene har hatt kort tidsfrist, og det har vært lagt vekt på involvering av Folkehelseinstituttet og fagmiljøene som innehar kompetanse i vurdering av syke barn, skriver avdelingsdirektør Helga Katharina Haug i Helsedirektoratet i en e-post til Dagens Medisin.

– KS er en viktig organisasjon og deltar i mange av arbeidsgruppene for covid-19. KS, eller de kommunene de peker på, vil også bli invitert med ved neste revisjon av denne retningslinjen.

– Må samarbeide

Snåre i KS kritiserer også at det kun er kommunene, og ikke fastlegens, ansvar som trekkes frem når det gjelder å gi barn og unge legeundersøkelse i tide, uten at det går utover smittevernet på fastlegekontor og legevakt. Snåre mener at en del av fastlegenes ansvar med dette legges over på kommuneadministrasjonen.

– Helsedirektoratets kommentar til Snåres kritikk er at kommunens administrasjon og legene må løse utfordringen i samarbeid, skriver Haug i Helsedirektoratet.

– Ansvaret for å gi barn og unge legeundersøkelse i tide er både et ansvar for kommunen og fastlegen.

Haug viser til at kommunene er lovpålagt å sørge for at personer som oppholder seg i kommunen tilbys nødvendige helse- og omsorgstjenester.

– Det innebærer at kommunene som har plikt til å planlegge, gjennomføre, evaluere og korrigere virksomheten. Covid-19-epidemien har stilt krav til organisert smittevern for pasienter som kan være smittet. Kommunen har ansvar for å korrigere virksomheten for å sikre smittevernet. Kommunen løser ansvar for legetjenester ved å ansette eller inngå driftsavtale med fastleger. Legene har et selvstendig ansvar for å sin faglige virksomhet og pasientene på fastlegelisten.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Sven Richard Haugvik 03.10.2020 16.42.09

  Lege

  Det var en betryggende direksjon fra Hdir til KS. Kanskje det nå åpner seg en mulighet for samhandling (selv om KS egentlig ikke forstår FLO, jf brudd ifb legevakt). Foreløpig vil en presset FLO trumfe evt. tendensiøs «delegasjon» fra KS med coronakortet.

Nyheter fra startsiden

Se opptak fra Post-ESMO-seminaret her!

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!