Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde

FORSKER PÅ KREFT OG PANDEMI: Guy Jerusalem fra belgiske Centre Hospitalier Universitaire Sart Tilman, er bekymret for at palliativ behandling ble avsluttet tidligere under pandemien. Jerusalem er førsteforfatter av en studie om pandemiens påvirkning på kreftbehandlingen i ulike deler av verden. Foto: Skjermdump fra ESMOs pressekonferanse.

Studie: Kreftkirurgi mest påvirket av pandemien

Kreftforskere fra hele verden er bekymret for kreftbehandlingen i fremtiden. En studie har sett på hvilken kreftbehandling som er mest påvirket av pandemien.

Publisert: 2020-09-17 — 11.40

Den europeiske kreftkongressen ESMO (vrituell i år) som arrangeres i helgen, legger frem flere studier på hvordan pandemien påvirker kreftbehandlingen.

Én av studiene som tar for seg hvordan kreftbehandling verden har blitt påvirket av pandemien har kartlagt aktiviteten ved kreftsentre/sykehus i 18 land.

Ifølge rapporter fra over 60 prosent av disse, så ble klinisk aktivitet redusert da pandemien var på topp.

Konklusjonen av denne studien ble oppsummert på følgende vis av førsteforfatter Guy Jerusalem fra belgiske Centre Hospitalier Universitaire Sart Tilman, under en pressekonferanse:

–  Covid-19 har hatt en enorm effekt på organiseringen av pasientbehandlingen, helsepersonell og kliniske studier. Det er en risiko for at diagnostisering av nye krefttilfeller vil forsinkes, og at flere pasienter vil bli diagnostisert på et senere stadium i sykdommen, sa han.

Denne studien avdekket også at de kreftbehandlingene som oftest ble avlyst eller forsinket under pandemien var kirurgi (ved 44,1 prosent av kreftsentrene), deretter cellegiftbehandling (25,7 prosent) og stråling (13,7).

Guy Jerusalem utrykte også under pressekonferansen bekymring for palliativ behandling ble avsluttet tidligere. Dette ble rapportert fra 32,1 prosent av sentrene.

 

Gikk glipp av behandling
I en annen og global studie har forskerne samlet data fra 356 kreftsentre i 54 land i løpet av april 2020. Til sammen er 700.000 nye kreftpasienter hvert år tilknyttet disse kreftbehandlingsklinikkene/avdelingene/sentrene.

46 prosent av sentrene rapporterer om at mer enn én av ti pasienter gikk glipp av minst en behandlingssyklus.

Virtuelle tumor boards
De fleste sentrene rapporterte å ha opprettet virtuelle klinikker (83,6 prosent) og virtuelle tumor boards (93 prosent). Over halvparten av de som svarte i studien mente at begge disse funksjonene ville fortsette etter pandemien.

– Pandemien har påvirket helsesektoren globalt, behandling blir avbrutt og kreftpasienter eksponeres for signifikant risiko for å ta skade, sa førsteforfatter Dr. Abdul-Rahman Jazieh fra King Abdulaziz Medical City i Riyadh, Saudi Arabia

 Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Konflikt mellom KS og Legeforeningen

DM Arena digital post EASD - følg arrangementet her!

STATSBUDSJETTET 2021

DM ARENA DIGITAL: Post ACTRIMS / ECTRIMS

DM ARENA DIGITAL: Post ACTRIMS / ECTRIMS

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!