Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Helsedirektoratet: – Ønsker ikke å skape usikkerhet om koding av covid-19-diagnoser

Helsedirektoratet understreker at de anerkjenner fastlegenes og legevaktenes arbeid for covid-19 pasientene.

Publisert: 2020-09-04 — 11.46
Denne artikkelen er over ett år gammel.

Fagdirektør i Helsedirektoratet, Beate Margrethe Huseby.

Dette skriver fagdirektør i Helsedirektoratet, Beate Margrethe Huseby, til Dagens Medisin, etter at Marte Kvittum Tangen i Norsk forening for allmennmedisin torsdag sa at de reagerte sterkt på kritikk fra Helsedirektoratet.

Som Dagens Medisin skrev tidligere denne uken, er Helsedirektoratet bekymret for om covid-19-diagnosene benyttes i tilstrekkelig grad av fastleger og legevakt.

Dette kan føre til at oversikten over covid-syke utenfor sykehus blir mangelfull, mener direktoratet.

Kvittum Tangen og Norsk forening for allmennmedisin uttalte at de aldri har fått beskjed om de ulike diagnosekodene for covid-19, som Helsedirektoratet oppfordrer dem til å bruke. Hun sier legene er opptatt av å følge kodeveileningen fra Direktoratet for e-helse, og at de er veldig opptatt av at legene skal kode riktig.

Nå presiserer Huseby at Helsedirektoratet ikke ønsker å skape usikkerhet rundt koding av Covid-19-pasientene.

– Kodeveiledningen rundt Covid-19 ble utarbeidet i fellesskap mellom FHI, Helsedirektoratet, direktoratet for e-helse, NAV og Norsk forening for allmennmedisin. Når man innfører nye koder, vil det ofte, etter noe tid, være interessant å se hvordan kodene brukes i praksis og vurdere om intensjonene med innføringen av de nye kodene ble nådd, heter det fra Huseby.

–  Vi vil gjerne diskutere tallene med både Norsk forening for allmennmedisin, FHI og andre involverte aktører.

Videre skriver Huseby at Helsedirektoratet anerkjenner fastlegenes og legevaktenes gode arbeid og engasjement for covid-19-pasientene og ønsket å uttrykke at registerdata også viser at fastleger og legevakter gjorde gode prioriteringer i mars og april.

–  Vi blir glade for å høre at det ikke er, eller var utfordringer eller tidsforsinkelser i systemenes implementering av kodene R991 og R992. For Helsedirektoratet er det viktig å kunne følge med på helsetjenestetilbudet for pasienter med Covid-19.

Analyserer helsetjenestene til pasienter med covid-19-diagnoser
Per 20. august var det 10 162 personer med bekreftet Covid-19-smitte i Norge, og ti prosent av disse har vært innlagt på sykehus.

–  Helsedirektoratet ønsker kunnskap om hvilke helsetjenester de øvrige 90 prosent av pasientene med Covid-19 har fått, og har derfor startet opp med analyser av pasienter med covid-19-diagnoser. Vi ser frem til å dele funn og resultater med Norsk forening for allmennmedisin, opplyser Huseby.

 

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!