VIL SLIPPE KRAV: Leder Marte Kvittum Tangen i Norsk forening for allmennmedisin ønsker å slippe krav om å dokumentere fravær for elever i videregående skole.

Foto: Arkivfoto

Fastlegene vil sette fraværsgrensen på vent

Regjeringen revurderer kravene om dokumentasjon av fravær på videregående.- Det er særlig aktuelt at vi slipper dette kravet nå under pandemien fordi det er større behov for at elevene skal være hjemme når de har milde infeksjonssykdommer, sier fastlegeleder som helst vil fjerne kravet permanent.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Siden i vår har fraværsgrensen for videregående skole vært endret, slik at det ikke har vært krav til attest fra fastlege for at elever skal få godkjent fravær.

Regelendringen som ble innført i starten av mars innebar et midlertidig unntak.

Endringen fikk imidlertid kun virkning frem til august. Det er derfor de gamle reglene som gjelder når skolene nå åpner igjen. Det betyr at elever ikke kan ha mer enn ti prosent udokumentert fravær.

Kan øke smitterisiko

I FHIs ferskeste risikorapport som kom i forrige uke, vises det til viktigheten av at elever med milde luftveissymptomer holder seg hjemme. «For elever i videregående skoler kan det føre til at fraværsgrensen overskrides. Dette kan videre føre til oppmøte på skolen ved milde symptomer og risiko for smittespredning.»

Mandag opplyser kunnskapsminister Guri Melby til NTB at regelverket nå skal revurderes.

– Det hadde vi gjort uansett, men når vi får en anbefaling fra FHI, så forsterker det behovet. Det er viktig å unngå at skoleelever som hoster og som ikke føler seg bra, går på skolen, sier Melby, som oppgir til NTB at regjeringen vil komme med en avklaring så raskt som mulig.

– Bør avvikles

Leder Marte Kvittum Tangen i Norsk forening for allmennmedisin (NFA) var i vår positiv til den midlertidige opphevingen av fraværsgrensen. Foreningen har over tid vært kritisk til grensen.

– Endringen bør videreføres, sier Tangen til Dagens Medisin.

Hun viser til den nye rapporten fra FHI.

– Vi mener generelt at det må være en medisinskfaglig årsak til at en må ha en legevurdering, og ikke et rent dokumentasjonskrav, men det er særlig aktuelt at vi slipper dette kravet nå under pandemien fordi det er større behov for at elevene skal være hjemme når de har milde infeksjonssykdommer.

Foreningen mener at en ny endring ikke bør få en sluttdato.

– Vi ønsker at kravet om at elever i grunnskole og på videregående skole må ha legeerklæring for å dokumentere fravær ved sykdom avvikles helt. Foresatte bør overta attesteringsansvar for barn under 18 år med akutt sykdom, sier Tangen.

Noe avlastning

Endringen skjedde som følge av en oppfordring fra Helsedirektoratet, opplyste daværende kunnskaps- og integreringsminister Trine Skei Grande i mars. Bakgrunnen var håndteringen av koronaviruset og at helsepersonell måtte bruke kapasiteten sin på de som trengte det mest. 

Da sa Tangen at hun mente at fjerningen av fraværsgrensen ville ha begrenset betydning for legene.

– Den midlertidige fjerningen av fraværsgrensen medførte at betydelig færre elever hadde behov for legeerklæring ved banale infeksjoner hvor det ellers ikke var behov for legevurdering, og dermed har det avlastet fastlegene litt, sier Tangen i dag.

Powered by Labrador CMS