SLIPPER ATTEST FRA LEGE: Fastlegene slipper å skrive fraværsattester. Foto: Colourbox

Fjerner krav om å dokumentere fravær

Fastleger slipper midlertidig å skrive fraværsattest for skoleelever på grunn av virus-håndtering.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

– Helsedirektoratet har bedt om at elever som har fravær av helsemessige grunner, slipper å gå til fastlegen for å få dokumentert fraværet sitt. Den oppfordringen følger vi og lemper på dokumentasjonskravet, sier kunnskaps- og integreringsminister Trine Skei Grande i en pressemelding.

Bakgrunnen for endringen er at håndteringen av koronaviruset gjør at helsepersonell må bruke kapasiteten sin på de som trenger det mest, opplyser Kunnskapsdepartementet.

Elever som har fravær av helsegrunner kan bruke egenmelding hvis de er over 18 år. Yngre elever trenger melding fra foreldrene. Endringene vil også gjelde for føring av fravær på vitnemål og kompetansebevis i grunnskolen og videregående skole.

– Dette er veldig fornuftig, og noe vi har etterlyst, også før covid-19-epidemien, sier leder i Norsk forening for allmennmedisin Marte Kvittum Tangen.

Hun er opptatt av at elever som har behov for helsehjelp fortsatt skal kontakte fastlegen.

– Det er viktig at den enkelte ikke selv gjør vurderingen om når det er behov for en legevurdering, sier Tangen.

Hun mener regelendringen vil ha begrenset betydning.

– Det er klart dette vil avlaste fastlegene litt, men ikke veldig mye.

Tangen opplyser at det er varierende hvor mye kapasitet som brukes til å håndtere koronoaviruset tar for fastlegene i dag.

– Noen steder er det mange henvendelser, andre steder færre, men vi regner med at dette vil øke i tiden fremover. I kommuner med påvist smitte eller hvor noen sitter i karantene, er det naturlig nok flere som er bekymret.

Den midlertidige forskriftsendringen gjelder frem til 1. august 2020.

Saken er oppdatert.

Powered by Labrador CMS