Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Rar hverdag, nye muligheter

De siste ti ukene har vært rare. Hverdagen har blitt annerledes. Rutiner er brutt. Dette kan være krevende for mange, men endring kan også bety noe positivt: La oss ta utfordringen og etablere gode rutiner igjen.

Publisert: 2020-05-27 — 05.10

Mette Engebretsen


Kronikk: Mette Engebretsen, leder for markedstilgang og samfunnskontakt - ‎Roche Diagnostics Norge AS, Diabetes Care

I LØPET AV ti uker med bekjempelse av koronaviruset har vi alle vist en imponerende evne og vilje til å endre vaner. Vi har bidratt lojalt i den nasjonale dugnaden. Vi har funnet løsninger for å kompensere det rare. For å treffe venner og familie. For å delta i undervisning og ivareta arbeidet vårt.

Fastlegene har tatt i bruk videokonsultasjoner. På rekordtid har vi funnet oss til rette på Teams, Skype og andre digitale løsninger for både jobb og feiringer.

Nordmenns evne og vilje til endring imponerer meg. Jeg tror den kan brukes til noe mer. Kanskje også i annet folkehelsearbeid? Kanskje også for å bekjempe diabetes?

USUNNE PUSTEROM. Nesten en kvart million nordmenn har diabetes., og veksten vil fortsette i årene fremover. For mange personer har fortsatt type 2-diabetes uten at det er stilt en diagnose, og det er for mange som er i risikosonen, uten å vite det. Symptomene er ofte diffuse og kommer over tid.

Mange merker kanskje at vi har havnet i en uregelmessig og usunn hverdag under koronaepidemien. Vi står opp og setter oss i pysjen foran pc-en. Vi spiser når vi er sultne og fyser stadig etter noe godt.

Mange har også blitt permittert eller mistet jobben. Da er det fort gjort å miste rutinene. Vi blir rastløse og synes vi fortjener litt ekstra kos i hverdagen: God mat og drikke har blitt et kjærkommet pusterom i hverdagen. Litt ekstra god mat og litt ekstra god drikke. I pausene, etter skolen og etter arbeid. Dagligvarebutikkene melder om økt salg. Vinmonopolet likeså. Hjemme kan veien til fristelser i skuffer og skap bli kort.

UTFORDRINGENE. Unntakstilstanden kan bety noen ekstra kilo, men for andre kan det gi mer alvorlige helseutfordringer. Ikke minst gjelder dette mennesker med diabetes eller mennesker med risiko for å utvikle diabetes; dem av oss som trenger å ha kontroll på blodsukkeret.

Utvikling av diabetes skyldes et samspill mellom gener og livsstil. Mange av oss er disponert for å utvikle diabetes, men arv er som regel ikke nok. Genetikken må ofte trigges av en ugunstig livsstil. Usunt kosthold og lite fysisk aktivitet er, sammen med genetikken, de viktigste risikofaktorene for å utvikle diabetes.

Kan nordmenns evne og vilje til endring brukes til å bekjempe diabetes? Vi har endret hverdagen under koronakrisen. La oss klare det også i møte med diabetesepidemien

SNU HVERDAGSRYTMEN! Det fine er at dette går det heldigvis an å gjøre noe med. Selv om det virker og er vanskelig, er det ikke umulig. Vi kan benytte bruddet med den gamle hverdagen nå under korona til å etablere en ny hverdag med bedre rutiner. Jeg tror det er mulig.

La oss ta utfordringen og snu vanene til noe bedre – til å etablere nye, gode rutiner. Vi har vist at vi klarer det i møte med koronapandemien. La oss klare det i møte med diabetesepidemien.

Å etablere gode rutiner er egentlig ikke noen hokuspokus. Selv om det kan virke veldig vanskelig før de er etablert. Sett på vekkerklokken, ta en dusj, kle på deg, spis frokost og «gå en tur til jobb». Spis regelmessige måltider. Sett av god tid til lunsj midt på dagen, og middag på ettermiddagen. Gå gjerne en tur på kvelden.

OPPSKRIFTEN. Det skal ikke alltid så mye til. Spis litt mer grønnsaker, frukt og grovt brød. Følg myndighetenes kostholdsråd. Drikke vann og ikke brus. Da reduseres også suget etter fristelser. Legg inn litt mer tid til fysisk aktivitet – finn noe du liker! Mye kan gjøres hjemme.

Det er bra for alle, men ikke minst for de som lever med diabetes eller for dem som er disponert for å utvikle diabetes. De som har diabetes, kan holde sin diabetes i sjakk og de som er disponert for å utvikle diabetes, kan hindre den i å utvikle seg.

Så la oss bruke den rare hverdagen vi nå lever i under koronapandemien til å etablere nye rutiner: Varige gode endringer for å bekjempe diabetes – eller bare for å bli en litt sunnere utgave av oss selv.

Interessekonflikt/disclaimer: Artikkelforfatteren er ansatt i Roche Diagnostics Norge AS, Diabetes Care (en del av Roche-gruppen), som har mer enn 40 års erfaring med utvikling av medisinsk utstyr til egenkontroll og behandling av pasienter med diabetes. Selskapet har hovedkontor i Basel, Sveits og har rundt 92.000 ansatte i mer enn 100 land.

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

OSLO KOMMUNE OM OMSTRIDT JOURNALPROSJEKT

Helseråd Robert Steen

– Uaktuelt å forplikte oss ytterligere før vi får svar

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!