Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde

NYE KODER: – Mange fastleger har reagert på feil bruk av koden «engstelig for sykdom i luftveiene», sier Marte Kvittum Tangen, som er leder for Norsk forening for allmennmedisin.

Foto: privat

Har laget nye diagnosekoder for koronasmittede

Nye diagnosekoder for koronapasienter skal skille mellom mistenkte og bekreftede tilfeller. 

Publisert: 2020-05-04 — 13.33

Da koronapandemien rammet Norge, ble det raskt klart at det var behov en helt ny kode og kodeveiledning til bruk for koronasmittede pasienter.

– Mange fastleger har reagert på feil bruk av koden «engstelig for sykdom i luftveiene». Alle som kan ha blitt utsatt for smitte eller har risiko for alvorlig forløp av korona får nå riktig kode. Vi er sikre på at fastleger ønsker denne endringen og at de raskt vil ta i bruk den nye koden og de nye veiledningene, sier Marte Kvittum Tangen, som er leder for Norsk forening for allmennmedisin, ifølge en nyhetsmelding fra Helsedirektoratet. 

Nye og mer presise koder vil også hjelpe med å skille bekreftede tilfeller fra mistenkte eller sannsynlige tilfeller og vil også være nyttig både behandling av pasientene og for framtidig forskning i allmennmedisin.

Viktige datakilder

Helsedirektoratet har ledet prosessen og koordinert samarbeidet mellom Direktoratet for e-helse, Norsk forening for allmennmedisin, Folkehelseinstituttet og Nav for å bli enige om en mest mulig hensiktsmessig koding og kodepraksis for data videre inn til Helsedirektoratets helseregistre.

De nye koronakodene

 • I mars 2020 ble det laget en diagnosekode til bruk i for primærhelsetjenesten, R991 (mistenkt eller bekreftet).
 • De nye kodene er: R991 Covid-19 (mistenkt/sannsynlig) og R992 Covid-19 (bekreftet)
 • Arbeidet er ledet av Helsedirektoratet og kodene er laget av Direktoratet for e-helse i samarbeid med Folkehelseinstituttet, Norsk forening for allmennmedisin og Nav.

–  Disse er viktige datakilder for å følge utbredelsen av koronapandemien og vi har arbeidet aktivt med å tilrettelegge datagrunnlag for overvåking av utbredelsen, sammen med Folkehelseinstituttet. Vi ser fram til et godt samarbeid på dette området også i fortsettelsen, sier avdelingsdirektør Olav Isak Sjøflot i Helsedirektoratet.

Bedre overvåkning

Det er Direktoratet for e-helse som har ansvar for forvaltning og utvikling av helsefaglige kodeverk og terminologier.

- Årsaken til endringen er blant annet behovet for en bedre overvåkning av pandemien og et bedre grunnlag for smittevernstiltak, som for eksempel rask fordeling av smittevernsutstyr til områder med stor smittespredning. Det vil også gi et bedre grunnlag for fremtidig forskning, sier Alfhild Stokke, avdelingsdirektør for Helsefaglige kodeverk og terminologi i Direktoratet for e-helse.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!