Advarer mot legemiddel-påstander fra kjente personer

Etterspørselen etter to legemidler økte massivt samtidig som Musk og Trump anbefalte dem som behandling mot Covid-19.

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

– Når kjente personer, som entreprenøren Elon Musk og president Donald Trump, underbygger bruken av hydroksylklorokin og klorokin for å behandle Covid-19, får det massiv oppmerksomhet som kan forme beslutningene enkeltpersoner tar, skriver forskere i en artikkel publisert i JAMA Internal medicine.
– Denne oppmerksomheten er særlig bekymringsfull fordi legemidlene ikke er vitenskapelig bevist å ha effekt mot Covid-19, samt at de kan ha alvorlige bivirkninger, som forgiftninger, skriver forskerne.

I artikkelen har forskerne sett på internettsøk fra USA som indikerer at noen leter etter hvordan de skal kjøpe hydroksylklorokin og klorokin

De finner at etterspørselen etter de to legemidlene økte massivt samtidig som Musk og Trump anbefalte dem som behandling mot Covid-19.

Etterspørselen forble høy, selv etter at det ble rapportert dødsfall som følge av inntak av produkter som inneholdt klorokin.

Nå advarer forskerne mot at offentlige personer anbefaler legemidler det ikke finnes evidens for at har effekt, som i dette tilfellet mot Covid-19.

– Dette kan ha farlige konsekvenser. Samtidig kan det gi legemiddelmangel, slik at medisinene ikke når de som trenger dem.

Nettsøkene viste at etter dagene da henholdsvis Musk og Trump anbefalte legemidlene, toppet søkene seg. Endringene representerer rundt 93.000 og 96.000 flere søk enn forventet for klorokin og hydroksylklorokin. I løpet av 14 dager ble det totalt gjort 216.000 søk på legemidlene, ifølge JAMA.

Fagmedisinsk direktør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, sier dette tydelig viser at kjente personer må være spesielt varsomme med å spre rykter og påstander som er tvilsomme.

Powered by Labrador CMS