Foto:

Vil gi over to milliarder kroner til CEPI

Regjeringen vil bruke over to milliarder kroner for å utvikle vaksiner mot pandemier. 

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

– Det er avgjørende med forskning som gir oss vaksiner mot korona og andre pandemier. Vi må også bidra til at folk over hele verden får tilgang til disse vaksinene, sier statsminister Erna Solberg i en pressemelding. 

Les også: Jakter på kur – tror ikke på «vidundermedisin»

Norge har hatt en sentral rolle med på å bygge opp CEPI, en global koalisjon som jobber med å forebygge epidemier og pandemier og utvikle nye vaksiner mot smittsomme sykdommer. Regjeringen øker bevilgningene til vaksineinitiativet CEPI med to milliarder kroner over de neste ti årene. CEPI finansierer forskning på vaksine mot Covid-19, og utprøving av den første vaksinekandidaten er allerede i gang.

Les mer: Har åtte vaksiner i utvikling: – Imponert over norske politikere

Dette bevilges gjennom en egen finansieringsmekanisme som gir CEPI tilgang til midler allerede nå. Regjeringen har vedtatt å bevilge 2, 236 milliarder kroner til vaksinearbeidet siden utbruddet startet, i tillegg til langsiktig finansiering av CEPI som tidligere er vedtatt.

Les også: Mangler 250 millioner dollar til vaksinedugnad

– Nå er det viktig å sette CEPI i stand til raskest mulig å utvikle en vaksine mot Covid-19. I tillegg til denne ekstrabevilgningen kontakter regjeringen aktivt våre kolleger i andre land for å mobilisere mer penger til CEPIs livsviktige arbeid, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

– I det videre er det viktig å sikre at en utviklet vaksine blir raskt og rettferdig distribuert, ikke minst til sårbare grupper og til de fattigste landene, sier utviklingsminister Dag-Inge Ulstein.

Powered by Labrador CMS