Tyskland har lagt 1,6 milliarder vaksinekroner på bordet, Finland 29 millioner og Danmark 15 millioner. Sist ut med lovnader var Sverige. 

- Likevel mangler fortsatt 250 millioner dollar i støtte før målet om en milliard dollar til Cepi blir nådd. Det er viktig at flere blir med på å dra lasset for global helsesikkerhet, sier utviklingsminister Dag-Inge Ulstein i pressemeldingen. 

Ulstain advarer land å kommersielle aktører om utnytte situasjonen.

- Vi må sørge for en rettferdig fordeling av vaksine når en eller flere vaksiner blir tilgjengelig om forhåpentligvis 12 til 18 måneder, sier Ulstein.

Man er særlig bekymret for situasjonen i Afrika. Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) har de begrenset kapasitet til å ta prøve og tester, og det er mangel på velfungerende helseinstitusjoner og utstyr for å beskytte arbeidere i frontlinjen.

- Et større utbrudd av viruset vil føre til katastrofale lidelser.