Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde
KORONATRUSSELEN: – I USA er 30 millioner mennesker fortsatt uten helseforsikring. Hva skjer om noen av dem blir smittet? spør artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: GettyImages

Hvem skal betale for en epidemi?

Mange amerikanerne lurer på hvem det er som skal ta regningen når koronaepidemien nå har nådd USA.

Publisert: 2020-03-04 — 11.49
Christer Mjåset

ANALYSE: Christer Mjåset, nevrokirurg, forfatter og tidligere fagforeningsleder. Jobber nå ved Harvard School of Public Health/Harvard Business School, Boston/USA

HISTORIEN OM den amerikanske statsborgeren Frank Wucinski, som de siste 15 årene har jobbet i Kina, har versert i mediene den siste uken her i USA. Wucinski ble nylig evakuert fra Kina sammen med datteren sin på grunn av koronaepidemien og satt i karantene på det amerikanske fastlandet. Da han og datteren kom ut av karantenen etter å ha testet negativt på viruset, mottok han en regning på flere tusen dollar – ikke bare for sykehusoppholdet, men også for flyreisen til USA.

Det viste seg at forsikringen han hadde, ikke dekket behandling i hjemlandet.

HVEM BETALER? I ettertid har myndighetene gått ut og sagt at dette var en feil og at Wucinski ikke trenger å betale noe. Historien har likevel fått amerikanerne til å spørre seg om hvem det er som skal ta regningen nå som myndighetene setter i verk folkehelsetiltak for å hindre spredning av coronaviruset.

PROFIL

Christer Mjåset fikk for 2019-2020 «Harkness Fellowship in Health Policy and Pratice», og arbeider ved Harvard School of Public Health/Harvard Business School, Boston.

Han er nevrokirurg og ansatt ved Avdeling for helseledelse og helseøkonomi ved UiO – samt Forsknings- og formidlingsenheten for muskelskjelletthelse (FORMI) ved Oslo universitetssykehus.

Han har vært leder for Yngre legers forening og visepresident i Legeforeningen.

USA er et såkalt «multipayer system». Det er bare de aller fattigste (Medicaid) og de aller eldste (Medicare) som tilbys statlig eller føderale forsikringer. Resten av befolkningen må tegne private helseforsikringer om de ikke tilbys dette gjennom arbeidsgiver. I skrivende stund er fortsatt 30 millioner mennesker uten helseforsikring.

Hva skjer om noen av dem blir smittet?

I skrivende stund er fortsatt 30 millioner mennesker uten helseforsikring. Hva skjer om noen av dem blir smittet?

KARANTENE. I Norge ser vi at både leger og arbeidsgivere nå går ut og ber ansatte om man er hjemme i fjorten dager dersom det er grunn til å tro at man er en fare for andre. Den lange inkubasjonstiden gjør at det er en risiko for å spre smitte selv om man er frisk.

En slik oppfordring har også Center for Disease Control and Prevention i Washington gått ut med. Problemet er at amerikanere flest ikke har samme sykmeldingsordning som vi har i Norge. Kun et fåtall av de femti amerikanske statene har noen form for lovgivning som sikrer lønn når man er syk, og hele 25 prosent av arbeiderne har heller ikke noen arbeidsavtale som innebærer at man kan ta ut sykedager og samtidig forvente betaling.

De fleste av disse arbeiderne er ansatt i lavtlønnede, fysisk krevende jobber som gjør at de har lite å gå på økonomisk sett – og ikke mulighet til å avse bare noen få dagslønninger. Dette gjør at det sannsynlig at koranaepidemien kan komme til å spre seg raskere i de lavere sosioøkonomiske klassene i USA i tiden som kommer.

Det samme har tidligere vist seg å være tilfelle for de årlige influensaepidemiene.

KULTUR. En annen akilleshæl for amerikanerne er den sterke kulturen om å gå på jobb for enhver pris.

Statistikken viser at hver måned går en av ti amerikanere på jobb til tross for at de selv mener de burde ha holdt seg hjemme.

Hovedårsak: at de er syke. Og hovedmotivasjon for å gå på jobb: for mye å gjøre, men også redsel for represalier fra arbeidsgiver.

POLITISK MYNT. «It’s just like the Flu. People die from it», kan man høre president Donald Trump si igjen og igjen over radioen her i Boston. En av presidentkandidatene for Det demokratiske partiet, Michael Bloomberg, gjør gjennom sin kampanjereklame sitt for å fortelle velgerne at Trump er farlig å ha ved roret i krisetider.

Sitatet fra president Trump er hentet fra en nylig pressekonferanse der Trump bagatelliserte dødstallene fra koronaepidemien så langt og samtidig påpekte at mellom 25.000 og 69.000 hvert år dør av influensa i USA. I ettertid har tonen vært en annen, og nylig kom en tweet om at han planlegger å møte ledere i farmasøytisk industri med tanke på snarest mulig å utvikle en vaksine. «Progress beeing made!» var den tydelige beskjeden, i tillegg til andre utsagn som at amerikanerne er «very, very prepared!»

AVGJØRENDE TEMA? I går var det supertirsdag her i USA. Det betyr at man i flere stater stemmer frem den som skal bli demokratenes neste presidentkandidat. Det var forventet at koronaviruset ville være et av temaene under de mange appellene.

Så får vi se om de demokratiske kandidatene har noen andre og bedre løsninger enn Trump på folkehelseutfordringene USA nå står overfor.

Imens slenger Trump tilbake påstander om at demokratene prøver å slå politisk mynt på koronaepidemien. «De har ikke peiling», sa han fra talerstolen i South Carolina nylig. «De klarer ikke engang telle stemmene sine i Iowa».

Men det er til syvende og sist presidenten som stilles til ansvar dersom virusspredningen kommer ut av kontroll.

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

OSLO KOMMUNE OM OMSTRIDT JOURNALPROSJEKT

Helseråd Robert Steen

– Uaktuelt å forplikte oss ytterligere før vi får svar

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!