Vil lovfeste plikt til å ha klinisk etikkomite i helseforetakene

Helse- og omsorgsdepartementet foreslår å lovfeste helseforetakenes plikt til å opprette kliniske etikkomitéer.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

De foreslår også en hjemmel for i særlige tilfeller å dele ellers taushetsbelagte opplysninger med medlemmene i en klinisk etikkomité uten at det foreligger samtykke fra pasienten.

– Dette vil være saker hvor det er behov for bred etisk drøfting, men hvor det kan være vanskelig eller ikke mulig å innhente samtykke fra pasienter, heter det fra departementet.

Forslaget er sendt til høring, og i høringsnotatet er det samlet flere separate lovforslag knyttet til forskjellige problemstillinger:

HOD ønsker også å lovfeste et tydelig unntak fra taushetplikten for Statens helsetilsyns underretning om tilsynsreaksjoner til andre forvaltningsorganer i Norge og utlandet.

–  Slik gjensidig utveksling av opplysninger er avgjørende for å kunne forhindre at helsepersonell fortsetter å gi uforsvarlig helsehjelp etter at de har mistet eller fått begrenset godkjenning i et annet land.

Departementet foreslår videre at varslingsplikten til Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten (Ukom) utvides til å omfatte alle virksomheter som yter helse- og omsorgstjenester, som kommunale helse- og omsorgstjenesten, den offentlige tannhelsetjenesten og private tilbydere av helse- og omsorgstjenester.

Powered by Labrador CMS