Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
KRITISK TIL KRIGING: - Istedenfor å krige i retten, kanskje en kunne hatt dialog for se på hvordan tjenesten kan bli bedre også for leger, sier Lars Haakon Søraas, daglig leder i Legelisten.no. Foto: Colourbox/privat/Lars Brock Nilsen

– Tror de fleste leger lever godt med Legelisten.no

Daglig leder Lars Haakon Søraas tror få leger mister nattesøvnen over nettsiden, men ønsker dialog med Legeforeningen om ulemper.

Publisert: 2019-12-20 — 14.30
Denne artikkelen er over to år gammel.

– Vi er fornøyd med at retten finner at hensynet til pasienters ytringsfrihet må gå foran hensynet til legers personvern i denne saken. Vi er også glade for at retten har merket seg det omfattende arbeidet vi gjør med å moderere og kvalitetssikre vurderinger og innholdet på siden, sier Lars Haakon Søraas, daglig leder i Legelisten.no til Dagens Medisin.

Striden har stått om legers rett til å reservere seg mot omtale på nettsiden og firmaet bak nettsidens rett til å behandle vurderingene av helsepersonell. Legene fikk ikke støtte i tingretten for sitt ønske om at leger skal kunne reservere seg mot oppføringer på siden. Noe Legeforeningen var lite fornøyd med.

– Lever godt med Legelisten

Søraas trekker frem at firmaet innvilger reservasjoner under spesielle omstendigheter i dag. Han oppgir at Legelisten totalt har innvilget 41 reservasjoner, og at flertallet av disse gjelder fastleger.

– Vi vurderer hvert enkelt tilfelle og har for eksempel gitt mulighet til reservasjon når barn har blitt mobbet som følge av vurderingene på siden.

Han mener imidlertid det blir feil å gi alle adgang til en slik reservasjonsrett. 

– Vårt inntrykk er at de fleste leger lever godt med Legelisten.no. De føler kanskje et visst ubehag, men mister ikke nattesøvn over siden. Noen leger føler imidlertid større ubehag knyttet til tjenesten. Vi vil gjerne bidra til at tjeneste blir mindre belastende, og spesielt da for de legene som opplever et ekstra stort ubehag, sier Søraas.

Kritisk til «kriging»

Han ønsker kontakt med Legeforeningen for å diskutere utfordringene.

– Vi har forsøkt å få i gang en dialog med Legeforeningen flere ganger. Både for å diskutere hvordan tjenesten kan bli mer nyttig for leger, og ikke minst for å se hva som kan gjøres for å redusere de ulemper som leger opplever. Vi håper de nå vil være villige til å starte en slik dialog, sier Søraas.

– De fleste leger har blitt leger for å hjelpe pasienter. Vi håper fastleger innser at siden er et nyttig verktøy for pasientene. Istedenfor å krige i retten, kanskje en kunne hatt dialog for se på hvordan tjenesten kan bli bedre også for leger.

Positiv til dialog

Leder Nils Kristian Klev i Allmennlegeforeningen sier ja til kontakt med Legelisten.

– Vi er åpen for dialog, men det er foreløpig uklart hvilke tiltak Legelisten ser for seg. Ulempene med Legelisten har vært oppe en rekke ganger og ble ikke minst synliggjort under rettssaken, sier Klev til Dagens Medisin.

Når det gjelder dagens mulighet til å få reservasjon, viser Klev til at det er et fåtall leger som har fått en slik reservasjonsmulighet per i dag.

– Dagens praksis for reservasjon er svært streng. Vi mener at det bør bli enklere å reservere seg.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Henning Jensen 08.02.2021 16.31.22

  Lege

  Legelisten leverer udokumenterte synsinger fra misfornøyde - eller fornøyde enkeltpasienter, som i og for seg ikke sier noe generelt om kvaliteten på den enkelte leges arbeid, men hvor leger altså kan bli hengt ut hvis de f.eks. ikke aksepterer krav om sykmelding, utredninger, eller pasienten av annen grunn er misfornøyd. Dette er så et produkt som jeg formoder Søraas et al har gode inntekter av - og noen synes kanskje det er godt lesestoff a la kulørte blad og skattelister. Tar Legelisten noe hensyn til skadevirkningene som kan oppstå for enkeltpersoner og deres virksomhet, eller er det profitt som gjelder ? Lister over advokater, politikere og andre samfunnsgrupper kunne jo være en tanke å utvide gesjeften med. -Dette sagt som en heldig pensjonist, uten for Legelistens nedslagsfelt

 • Arnulf Heimdal 23.12.2019 08.48.16

  Lege

  At "de fleste lever godt med legelisten" viser at de ansvarlige der ikke forstår hva dette handler om. Legelisten er også kjent blandt våre studenter og unge kollegaer, og medvirker høyst sannsynlig til å øke krisen i fastlegeordningen. De ansvarlige forstår neppe dette heller.

 • Sven Richard Haugvik 20.12.2019 16.08.10

  Lege

  Pussig at denne søppelkassen skulle få så mye oppmerksomhet. Mange pasienter er nyanserte nok til også å ønske seg gjenopprettelse av listen over beste og dårligste sykehus, som kanskje oppfattes en smule viktigere i valget mellom liv og død i helsestellet.

Nyheter fra startsiden

Se opptak fra Post-ESMO-seminaret her!

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!