Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde
IKKE FORNØYD: Leder Nils Kristian Klev i Allmennlegeforeningen mener dommen i saken om nettsiden Legelisten.no er prinsipielt viktig og er ikke fornøyd med tingrettens dom. Foto: Vidar Sandnes

Mener Legelisten-dom kan få følger for flere enn fastlegene

– Dette kan fort få følger for flere av dem som jobber i kommunene, som eksempel lærere og barnevernsansatte, sier Nils Kristian Klev i Allmennlegeforeningen. 

Publisert: 2019-12-19 — 11.30
Denne artikkelen er over ett år gammel.

– Dette er en prinsipielt viktig sak for oss fordi legers personvern sees opp mot samfunnets interesser, sier leder Nils Kristian Klev i Allmennlegeforeningen til Dagens Medisin.

Legeforeningen saksøkte i sommer staten for å få kjent ugyldig et vedtak i Personvernnemnda som ga nettsiden Legelisten mulighet til å publisere anonyme vurderinger av fastleger på nett uten å gi legene rett til å reservere seg mot slik omtale. Staten er nå frifunnet i Oslo tingrett i en dom avsagt 17. desember. 

Avgjørelsen skuffer Legeforeningen.

– Vi mener at det er problematisk med en tjeneste hvor det legges ut vurderinger av anonyme uten at legene gis reell mulighet til å gi et motsvar. Vi vet at det er leger som har bestemt seg for å ikke bli fastleger fordi de har syntes det var ubehagelig å få slik tilbakemeldinger.

Her kan du lese hele dommen.

Mener dom kan få følger for flere

– Det vises i dommen til at det er mulig for leger å svare på kommentarer på nettsiden?

– Ja, men det er en begrenset rett ettersom kommentarene er anonyme og du derfor ikke kjenner til bakgrunnen for kommentaren. Taushetsplikten gjør også at du ikke kan gå i detaljer i svaret ditt. Med anonyme vurderinger har du heller ingen garanti for at dem som fremsetter påstandene er reelle pasienter.

Klev mener retten ikke har forstått belastningen kommentarene medfører.

– Vi må stå for avgjørelser som pasienter opplever som urettferdige, men å bli hengt ut for å ha gjort en god jobb oppleves som veldig urettferdig for legene.

– Er det ikke en del av jobben å ta upopulære valg?

– Jo, vi får kritikk og diskuterer den med pasientene, men i dette tilfellet har en ikke en reell mulighet til å forsvare seg. 

Allmennlegelederen mener dommen kan bety at også annet helsepersonell og andre yrkesgrupper kan bli omtalt i anonyme vurderinger i fremtiden.

– Dette kan fort få følger for flere av dem som jobber i kommunene, som eksempel lærere og barnevernsansatte. 

Vurderer anke

I sivile saker er ankefristen én måned fra dagen avgjørelsen ble gjort kjent. 24- desember til 3. januar er ikke medregnet ettersom det er rettsferie. 

Klev oppgir at Legeforeningen vurderer å anke dommen før fristen går ut i slutten av januar.

– Vi må sette oss inn i dommen, men vi vurderer å anke. Vi er opptatt av å bevare personvernet til den enkelte lege og at det må være attraktivt å være fastlege, og dette er noe mange av våre medlemmer opplever som en belastning. 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!