Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

Helseministeren: – Feil i juridisk OUS-rapport

–  Mange av innvendingene bygger på feil faktagrunnlag, sier helseministeren til Dagens Medisin.

Annons:

Torsdag la advokat Anne Christine Kroepelien frem en rettslig vurdering av dagens planer for Nye Oslo universitetssykehus.

Sakens kjerne er Helse Sør-Østs lånesøknad til byggingen av sykehuset.

Helseminister Bent Høie (H)
Foto: Vidar Sandnes

I den juridiske betenkningen slås det blant annet fast at kravene til saksbehandlingen ikke er oppfylt og at grunnlaget for lånesøknaden ikke er forsvarlig utredet. 

Men her er det mye feil, mener helseminister Bent Høie (H), som sier det ikke kommer på tale å trekke lånesøknaden på bakgrunn av dette.

– Rapporten har ikke tatt utgangspunkt i måten helseforetaksloven regulerer ansvarsforholdene på, og måten helseforetakene planlegger sykehus på. Mange av innvendingene bygger på feil faktagrunnlag, sier Høie til Dagens Medisin.

– Har du eksempel på hva som er feil fakta i rapporten?

– Hele utgangspunktet er feil, og da blir mange av konklusjonene feil. Hovedskillet er at Stortinget tar stilling til lånesøknaden, mens investeringsprosjektet godkjennes av styret i Helse Sør-Øst. Andre statlige investeringsprosjekter er det Stortinget tar stiling til. Helse Sør-Øst har ansvar for gjennomføring av prosjektet. Slik er det gjort med nytt psykiatribygg i sør og det nye sykehuset i Hammerfest, for eksempel.

– Har juristene bak rapporten ikke fulgt godt nok med?

– Jeg forventer ikke at de har bra oversikt over et område som skiller seg ut fra andre områder, sier Høie.

Han mener nye OUS nå er godt nok utredet.

– Saken er utredet i lengre tid og mye mer enn det som er vanlig. Vi nærmer oss nå et kritisk tidspunkt for det videre arbeidet, Å rykke tilbake til start, som vi har gjort for mange ganger, vil få alvorlige konsekvenser for pasientene, sier Høie.

Rapporten ble presentert på en pressekonferanse torsdag i regi av aktivistgruppen Redd Ullevål Sykehus, Oslo legeforening og Fagforbundet OUS. Rapporten kommer etter at regjeringen ga lånebevilgning til de foreliggende planene i statsbudsjettet for 2020.

 

Kommentarer

 • Markus Moe 04.11.2019 15.15.39

  Redaktør i Dagens Medisin

  Dette er en løpende debatt. Saken er initiert av Kroepelien gjennom en pressekonferanse, for øvrig behørig dekket av DM. Advokaten må gjerne kommentere Høies uttalelser, men har ingen "rett" til samtidig imøtegåelse - hvis det er det du mener.

 • Joe Siri Ekgren 01.11.2019 17.54.22

  Almenlege

  Kjære Dagens Medisin, Hvor ble det av Kroepelins tilsvarsrett?

Nyheter fra startsiden

Helseministeren om IKT-kritikk

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!