Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

Helseministeren: – Feil i juridisk OUS-rapport

–  Mange av innvendingene bygger på feil faktagrunnlag, sier helseministeren til Dagens Medisin.

Publisert: 2019-11-01 — 13.16

Torsdag la advokat Anne Christine Kroepelien frem en rettslig vurdering av dagens planer for Nye Oslo universitetssykehus.

Sakens kjerne er Helse Sør-Østs lånesøknad til byggingen av sykehuset.

Helseminister Bent Høie (H) Foto: Vidar Sandnes

I den juridiske betenkningen slås det blant annet fast at kravene til saksbehandlingen ikke er oppfylt og at grunnlaget for lånesøknaden ikke er forsvarlig utredet. 

Men her er det mye feil, mener helseminister Bent Høie (H), som sier det ikke kommer på tale å trekke lånesøknaden på bakgrunn av dette.

– Rapporten har ikke tatt utgangspunkt i måten helseforetaksloven regulerer ansvarsforholdene på, og måten helseforetakene planlegger sykehus på. Mange av innvendingene bygger på feil faktagrunnlag, sier Høie til Dagens Medisin.

– Har du eksempel på hva som er feil fakta i rapporten?

– Hele utgangspunktet er feil, og da blir mange av konklusjonene feil. Hovedskillet er at Stortinget tar stilling til lånesøknaden, mens investeringsprosjektet godkjennes av styret i Helse Sør-Øst. Andre statlige investeringsprosjekter er det Stortinget tar stiling til. Helse Sør-Øst har ansvar for gjennomføring av prosjektet. Slik er det gjort med nytt psykiatribygg i sør og det nye sykehuset i Hammerfest, for eksempel.

– Har juristene bak rapporten ikke fulgt godt nok med?

– Jeg forventer ikke at de har bra oversikt over et område som skiller seg ut fra andre områder, sier Høie.

Han mener nye OUS nå er godt nok utredet.

– Saken er utredet i lengre tid og mye mer enn det som er vanlig. Vi nærmer oss nå et kritisk tidspunkt for det videre arbeidet, Å rykke tilbake til start, som vi har gjort for mange ganger, vil få alvorlige konsekvenser for pasientene, sier Høie.

Rapporten ble presentert på en pressekonferanse torsdag i regi av aktivistgruppen Redd Ullevål Sykehus, Oslo legeforening og Fagforbundet OUS. Rapporten kommer etter at regjeringen ga lånebevilgning til de foreliggende planene i statsbudsjettet for 2020.

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Morten Meyer 28.11.2019 13.26.47

  MMeftf/MMbooks.

  Å gå på saksbehandlingsfeil er et velkjent triks både i OUS og Helse-Norge for øvrig, oftest anført av den defensive part i diskusjonene om forandring og utvikling av sykehusene våre. Les: De konserverende aktørene. Og de til dels reaksjonære. Som i denne saken har funnet sammen i en interessant politisk symbiose. Mye av det som utspiller seg i OUS-saken nå, er rene omkamper. Og det er heller ikke et ukjent begrep i sykehusene våre og i Helse-Norge for øvrig. Og det er samtidig en av grunnene til at viktig utviklingsarbeid til fordel for pasienten og forskningen, tar så vanvittig lang tid i helsesektoren. Når de nye byggene står ferdig på Gaustad og Sinsen i år 2030, så er selve prosessen bak nesten 50 år gammel (Norbom-utvalget 1984). Det er sterke saker. Ser fram til at diskusjonen om OUS dreies i retning av innholdet i tjenestene til det beste for pasienter og forskning, gitt de legitime adm./politiske vedtak som til nå foreligger i saken og som snart stemples av Stortinget

 • Markus Moe 04.11.2019 15.15.39

  Redaktør i Dagens Medisin

  Dette er en løpende debatt. Saken er initiert av Kroepelien gjennom en pressekonferanse, for øvrig behørig dekket av DM. Advokaten må gjerne kommentere Høies uttalelser, men har ingen "rett" til samtidig imøtegåelse - hvis det er det du mener.

 • Joe Siri Ekgren 01.11.2019 17.54.22

  Almenlege

  Kjære Dagens Medisin, Hvor ble det av Kroepelins tilsvarsrett?

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!