Helseministeren: – Vil forhindre opioid-epidemi

Helseminister Bent Høie (H) vil forsterke innsatsen for å hindre en opioid-epidemi i Norge, slik man har fått i USA.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Som Dagens Medisin skriver så advarer leger og forskere nå mot at forbruket av opioider i Norge øker.

Flertallet av overdosene i Norge skyldes bruk av opioider som ikke er heroin.

Helseminister Bent Høie (H). Arkivfoto.

Det bekymrer helseminister Bent Høie (H). Fredag sier han at han nå vil forsterke innsatsen for å hindre en epidemi av overdosedødsfall slik USA har opplevd.

– Vi ser en utvikling som gir grunn til bekymring også her i landet. Ikke i samme skala som i USA, men likevel så alvorlig at vi må se nærmere på den og vurdere hvilke grep vi skal ta, sier Høie. 

Han viser til den nye KUPP-kampanjen som rettes mot fastleger for å sikre riktig forskriving av disse legemidlene, og viser til at det er behov for mer kunnskap om hvorvidt økningen i dødsfall knyttet til sterke smertestillende medisiner har sammenheng med økt forskrivning.

– Hvert eneste overdosedødsfall er en stor tragedie. Ikke bare for pårørende, men for hele samfunnet. Det siste året har vi sett en forsiktig nedgang i overdosedødsfall. Selv om dette tyder på at arbeidet vi har gjort gir resultater, er det fortsatt altfor mange som mister livet på grunn av overdoser, sier Høie i en pressemelding.

Varslingsystem
Det vurderes også å etablere et nasjonalt varslingssystem for å kunne informere brukere og helsetjenesten når det er særlig farlige rusmidler som fentanyl i omløp, ifølge Helse- og omsorgsdepartementet.
–  Fentanyl er et meget avhengighetsskapende smertemiddel og er 75-100 ganger sterkere enn morfin. Foreløpig har vi sett få overdosedødsfall i Norge som følge av fentanyl.

–  Det er viktig at vi er føre var og har beredskap for at fentanyl kan komme til å spille en større rolle i overdosebildet i Norge de kommende årene, sier Høie.

Powered by Labrador CMS