Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
IKKE TATT MED I PROSESSEN: – Han sier dette ikke angår fastlegene, men det gjør det jo i høyeste grad, sier Tom Ole Øren, leder av Allmennlegeforeningen. Arkivfoto: Per Corneliussen

– Fortsatt mye som er uklart

Publisert: 2019-08-09 — 14.41
Denne artikkelen er over to år gammel.

Legeforeningen etterlyste onsdag en avklaring fra helseminister Bent Høie på hva de nye spesialist-sykepleierne i allmennmedisin skal gjøre og ikke gjøre. Bakgrunnen er at de frykter at sykepleiere med master i klinisk allmennsykepleie (AKS) skal overta legeoppgaver.

– Vi har ikke foreslått endringer i oppgavedeling mellom leger og sykepleiere, forsikret helseminister Bent Høie overfor Dagens Medisin torsdag. 

Han sier at spesialist-sykepleierne skal jobbe selvstendig, men med sykepleiefaglige oppgaver.

Dette er ikke en profesjonskamp, men en engstelse for pasientenes ve og vel
Tom Ole Øren

– Må avklares nærmere
– Det er fint at helseministeren prøver å forklare nærmere hva dette dreier seg om. Vi har fått avklart noe, blant annet sier han at de nye sykepleierne ikke skal gjøre legeoppgaver. Det er en viktig avklaring, men samtidig sier han at de skal gjøre selvstendige sykepleieroppgaver, og i beskrivelsen av utdanningen i høringsnotatet er det lagt stor vekt på diagnostikk og behandling. Det er ikke uten grunn at mange nå mener dette må avklares nærmere, sier Tom Ole Øren, leder av Allmennlegeforeningen.

Han stusser over helseministerens uttalelser om at «saken har veldig lite med fastlegene å gjøre».

– Han sier dette ikke angår fastlegene, men det gjør det jo i høyeste grad. Vi har ansvaret for pasientene på våre lister, og vi trenger å samarbeide mer med resten av kommunehelsetjenesten. Da er det viktig å legge opp til god samhandling og dialog. Men her man startet et prosjekt, som på lengre sikt kan føre til store endringer i kommunehelsetjenesten, uten at Legeforeningen har vært med. Det setter jeg et stort spørsmålstegn ved, og jeg oppfordrer sterkt til at vi må være med i dette arbeidet, sier Øren.

– Ikke profesjonskamp
Forslaget til innhold i den nye mastergraden er utarbeidet av Helsedirektoratet i samarbeid med universitets- og høyskolesektoren, KS, kommuner og Norsk Sykepleieforbund, men altså uten involvering fra Legeforeningen.

– Kan du forstå at det utenfra kan virke rart at fastlegene klager over å ha for mye å gjøre, samtidig som dere er kritiske når dere skal få mer kompetente medarbeidere?

– Vi er ikke imot oppgaveglidning, men det må defineres hvem som skal gjøre hva. Vi ønsker å samarbeide til det beste for pasientene, men her innfører man en ny spesialistgodkjenning hvor vi overhodet ikke har vært på banen. Dette er ikke en profesjonskamp, men en engstelse for pasientenes ve og vel. Vi ønsker ikke at tjenesten fragmenteres på hver vår side.

– Rart å skyte på NSDM
Helseministeren har uttalt til Dagens Medisin at han ikke er overrasket over skepsisen fra Legeforeningen, men derimot overrasket over Nasjonalt senter for distriktsmedisin (NSDM), som han mener «ser spøkelser på høylys dag» i denne saken. NSDM sier de er mest opptatt av en grundig debatt.

– Det er rart å skyte på Nasjonalt senter for distriktsmedisin, som er et oppegående senter som i mange år har jobbet for bedre rekruttering til distriktene, sier Øren.

Legeforeningen arbeider nå med å svare ut den andre høringen, om selve spesialistgodkjenningen.

– Jeg reagerer på hurtigheten i dette arbeidet, med to høringer på kort tid, og jeg skjønner ikke dette hastverket. Men vi skal selvsagt forholde oss til høringen på vanlig måte og komme med gode innspill.

 

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!