Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
UENIGE OM SYKEPLEIERE: Marit Hermansen og Bent Høie fotografert under et tidligere landsmøte for Legeforeningen. Arkivfoto: Vidar Sandnes

Deler ikke legenes bekymring for at sykepleiere skal erstatte leger

– Det er synd at Legeforeningen og NSDM ikke ser de nye sykepleierne som en verdifull ressurs, sier helseminister Bent Høie.

Publisert: 2019-08-07 — 11.30
Denne artikkelen er over tre år gammel.

Legeforeningen og Nasjonalt senter for distriksmedisin (NSDM) er kritiske til regjeringens forslag om ny masterutdanning i avansert klinisk allmennsykepleie. De frykter at de nye spesialistsykepleierne kommer til å erstatte leger i distriktene, som vil gi pasientene et dårligere behandlingstilbud.

Det kom inn over 50 høringssvar da planene nylig var ute på høring.

– Departementet går nå gjennom innspillene som har kommet til forslaget om masterutdanning i avansert klinisk allmennsykepleie. Gjennomgangen viser at de aller fleste stiller seg positive til forslaget og vurderer at utkastet er i tråd med kompetansebehovet i kommunale helse- og omsorgstjenester, sier helseminister Bent Høie til Dagens Medisin.

Norsk Sykepleierforbund er blant dem som ønsker den nye utdanningen velkommen.

– Jeg håper ingen setter seg på bakbena. Dette krever godt samarbeid og det er ingen som har monopol på kunnskap, uttalte forbundsleder Eli Gunhild By til Dagens Medisin onsdag.

– Viktig rolle
Høie sier at sykepleiere med masterutdanning i avansert klinisk sykepleie sammen med fastleger og annet helsepersonell vil bidra til å gi enda bedre helse- og omsorgstjenester i kommunene.

– De nye sykepleierne vil kunne spille en viktig rolle i kommunale helse- og omsorgstjenester, både i selvstendig arbeid og som del av et team. Derfor er det synd at Legeforeningen og NSDM ikke ser disse nye sykepleiere som en verdifull ressurs og samarbeidspartner i å skape pasientens helsetjeneste, sier Høie.

– Jeg deler ikke bekymringen for at sykepleiere skal erstatte leger i kommuner med rekrutteringsutfordringer. Jeg tror heller at kommuner som ansetter en avansert klinisk sykepleier vil ha en mer attraktiv arbeidsplass for leger, både faglig og ved at sykepleiere kan avlaste legen.

Trer i kraft neste år
Forskriften skal etter planen tre i kraft fra 1. januar 2020.

Forslaget til innhold i den nye mastergraden er utarbeidet av Helsedirektoratet i samarbeid med universitets- og høyskolesektoren, KS, kommuner og Norsk Sykepleieforbund.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Marit Rike 07.08.2019 14.50.23

  Sykepleier

  Det første man må se på er grunnutdanningen i sykepleie. Grunnutdanningen var en svært god klinisk utdanning i sykepleie før skolen ble gjort til høyskole midt på 1980 tallet og sykepleieteoriene fikk gjennomslag. Virginia Hendersons definisjon av sykepleie ble godkjent som sykepleie. Hennes definisjon forholder seg ikke til pasientens sykdom. Rammeplan og innholdet på skolenes fagplan ble totalt forandret. Se min artikkel på www.sykepleien.no : "Quo Vadis sykepleier /hvor går du hen, sykepleier".

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!