Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde
KREVENDE: – Personvern og pasientsikkerhet må ofte balanseres. Dette kan være krevende, og stiller store krav til helsepersonell, sier statssekretær Anne Grethe Erlandsen i Helse- og omsorgsdepartementet. Foto: Vidar Sandnes/arkivfoto

Personvern: – Forstår at dette kan være vanskelig

Statssekretær Anne Grethe Erlandsen oppgir at Helse- og omsorgsdepartementet vil vurdere om det er behov for flere lov- og forskriftsendringer.

Publisert: 2019-07-11 — 15.04

Flertallet av de spurte i en undersøkelse blant tillitsvalgte leger oppgir at «regler om personvern vanskeliggjør god pasientbehandling på min avdeling». I lys av undersøkelsen uttalte president i Legeforeningen, Marit Hermansen, at hun tror at reglene for personvern oppleves som «uklare».

– Vi forstår at dette kan være vanskelig. Regelverket skal ikke stå i veien for god pasientbehandling, skriver statssekretær Anne Grethe Erlandsen på e-post til Dagens Medisin.

– Personvern og pasientsikkerhet må ofte balanseres. Dette kan være krevende, og stiller store krav til helsepersonell. 

Kjent med uklarheter

Erlandsen viser til at undersøkelsen det vises til ble gjort i februar.

– Denne problemstillingen tar vi på alvor. I april sendte vi ut et rundskriv om informasjonshåndtering i spesialisthelsetjenesten for å bidra til mer klarhet på dette området. Vi er kjent med at det fortsatt kan være noen uklarheter og ulike oppfatninger når det gjelder personvernreglene.

Legeforeningspresident Marit har tatt til orde for å «se på regelverket».

– Vi arbeider hele tiden med å forbedre regelverket, skriver Erlandsen.

– I dag er det for tungvint for helsepersonell å finne ut hvordan det har gått med pasienter de har undersøkt eller behandlet. Vi har derfor sendt på høring et forslag som innebærer at helsepersonell kan søke opplysninger i tidligere pasienters journaler uten å be om innsyn. Vi vurderer også om det er behov for flere lov- og forskriftsendringer for å støtte læringsarbeid og kvalitetssikring.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Full åpenhet om verdioverføringer

DM Arena Digital - Helseøkonomi

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!