KAN VARSLE: Pasienter kan fra nå av varsle Helsetilsynet om alvorlige hendelser. Foto: Getty Images

Pasienter får rett til å varsle Helsetilsynet

Nå får pasienter og pårørende rett til å varsle Helsetilsynet om alvorlige hendelser.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Fra 1. juli har retten til å varsle Helsetilsynet om alvorlige hendelser blitt utvidet. 

– Å følge opp feil og lære av feil er helt avgjørende for å gjøre tjenestene bedre og pasientene tryggere. Tidligere har det bare vært sykehusene som var pliktige til å varsle. Nå utvider vi plikten til å varsle til å omfatte kommuner og private som yter helse- og omsorgstjenester. Pasienter og pårørende får også rett til å varsle Helsetilsynet om alvorlige hendelser, sier eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug i en pressemelding.

Gjelder ikke tidligere hendelser

Eksempler på alvorlige hendelser som kan meldes inn, er i følge Helsetilsynets nettsider "uventet dødsfall eller svært alvorlig skade på pasient eller bruker". Skaden må ha skjedd som resultat av helse- og omsorgstjenesten som er gitt eller ved at pasient eller bruker har skadet en annen og utfallet må være "uventet ut fra hva som var forventet resultat av helsehjelpen i den konkrete situasjonen".

Retten til å varsle Helsetilsynet gjelder kun for hendelser som har skjedd etter 1. juli. For hendelser som har skjedd før denne datoen må fylkesmannen kontaktes.

Powered by Labrador CMS