

Pasient- og brukerombud vil ha ny vurdering av protonsentre
– Når sentrale fagpersoner gir uttrykk for at dette nærmer seg sløsing er det viktig å ta en fot i bakken, sier Anne-Lise Kristensen, pasient- og brukerombud i Oslo og Akershus.
Hej!
Tack för att du läser Dagens Apotek! Nu har du tagit del av 10 artiklar och för att läsa vidare på Dagensapotek.se, vill vi att du fyller i dina användaruppgifter. Dagens Apotek på webben är helt kostnadsfri att använda.
Fortsatt trevlig läsning!
Har du redan ett konto?
Logga inVill du dessutom prenumerera på tidningen Dagens Medicin? Klicka på knappen för att teckna en prenumeration.

Pasient- og brukerombudet i Oslo og Akershus har fulgt debatten om hvorvidt det bør etableres ett eller to sentre for protonbehandling i Norge. Nylig gikk Norsk onkologisk forening ut og frarådet bygging av to sentre. Det får også pasientrepresentanten til å reagere.
– Det er svært sjelden fagmiljøet selv sier nei til etablering av nye behandlingsmetoder, sier Anne-Lise Kristensen, pasient- og brukerombud i Oslo og Akershus, til Dagens Medisin.
– Jeg har selv ingen medisinsk kompetanse til å vurdere dette, men når sentrale fagpersoner gir uttrykk for at dette nærmer seg sløsing er det det viktig å ta en fot i bakken.
Mener politikerne bør se på saken
Da det ble kjent at administrerende direktør Cathrine Lofthus anbefaler sitt styre å redusere størrelsen på protonsenteret i Oslo, kommenterte Kristensen følgende på Facebook:
«Et skritt på veien, men ut fra all erfaring er det vel tilstrekkelig med et senter i Norge».
– Du mener at nedskaleringen i Oslo ikke er «nok»?
– Jeg har ikke den medisinsk kompetansen til å vurdere dette, men når fagmiljøene sier at dette er sløsing, så bør man revurdere saken.
– Hva legger du i å «ta en fot i bakken»?
– Politikerne bør se på om beslutningen om to protonsentre bør revurderes.
– Snakk om store summer
Kristensen henviser til Gjør kloke valg-kampanjen:
– Gjør kloke valg-kampanjen oppmuntrer pasienter og helsepersonell til sammen å tenke nøye gjennom aktuelle behandlingsalternativer for å unngå overbehandling må gjelde på alle nivå i Helsenorge, sier Kristensen om hvorfor hun mener myndighetene nå må på banen.
– Det er snakk om store summer i investering, og så kommer løpende driftsutgifter. Slik jeg har forstått de ulike innspillene i denne saken, kan det se ut som disse pengene kunne vært benyttet til større nytte for pasientene, sier Kristensen.
Tillbake till Spesialisthelsetjeneste
Jon Brinchmann Reitan 22.03.2019 16.28.57
Lege
Det er interessant at pasientombudet, som vel skal være med å sikre likt behandlingstilbud i landet, nå ser ut til å komme på linje med store deler av det onkologiske fagmiljø. Se også innlegget til Olbjørn Klepp. Man kan få mye nyttig fotonterapi i stedet for overetablering av protonterapi. Oslo eller Bergen er ett fett.