Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
VIL HA NY VURDERING: Anne-Lise Kristensen, pasient- og brukerombud i Oslo og Akershus mener at beslutningen om å opprette to protonsentre må vurderes på ny. Foto: Lasse Moe

Pasient- og brukerombud vil ha ny vurdering av protonsentre

– Når sentrale fagpersoner gir uttrykk for at dette nærmer seg sløsing er det viktig å ta en fot i bakken, sier Anne-Lise Kristensen, pasient- og brukerombud i Oslo og Akershus.

Publisert: 2019-03-20 — 14.45
Denne artikkelen er over tre år gammel.

Pasient- og brukerombudet i Oslo og Akershus har fulgt debatten om hvorvidt det bør etableres ett eller to sentre for protonbehandling i Norge. Nylig gikk Norsk onkologisk forening ut og frarådet bygging av to sentre. Det får også pasientrepresentanten til å reagere.

– Det er svært sjelden fagmiljøet selv sier nei til etablering av nye behandlingsmetoder, sier Anne-Lise Kristensen, pasient- og brukerombud i Oslo og Akershus, til Dagens Medisin.

– Jeg har selv ingen medisinsk kompetanse til å vurdere dette, men når sentrale fagpersoner gir uttrykk for at dette nærmer seg sløsing er det det viktig å ta en fot i bakken.

Mener politikerne bør se på saken

Da det ble kjent at administrerende direktør Cathrine Lofthus anbefaler sitt styre å redusere størrelsen på protonsenteret i Oslo, kommenterte Kristensen følgende på Facebook:

«Et skritt på veien, men ut fra all erfaring er det vel tilstrekkelig med et senter i Norge».

– Du mener at nedskaleringen i Oslo ikke er «nok»?

– Jeg har ikke den medisinsk kompetansen til å vurdere dette, men når fagmiljøene sier at dette er sløsing, så bør man revurdere saken.

– Hva legger du i å «ta en fot i bakken»?

– Politikerne bør se på om beslutningen om to protonsentre bør revurderes.

– Snakk om store summer

Kristensen henviser til Gjør kloke valg-kampanjen:

– Gjør kloke valg-kampanjen oppmuntrer pasienter og helsepersonell til sammen å tenke nøye gjennom aktuelle behandlingsalternativer for å unngå overbehandling må gjelde på alle nivå i Helsenorge, sier Kristensen om hvorfor hun mener myndighetene nå må på banen.

– Det er snakk om store summer i investering, og så kommer løpende driftsutgifter. Slik jeg har forstått de ulike innspillene i denne saken, kan det se ut som disse pengene kunne vært benyttet til større nytte for pasientene, sier Kristensen.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Jon Brinchmann Reitan 22.03.2019 16.28.57

  Lege

  Det er interessant at pasientombudet, som vel skal være med å sikre likt behandlingstilbud i landet, nå ser ut til å komme på linje med store deler av det onkologiske fagmiljø. Se også innlegget til Olbjørn Klepp. Man kan få mye nyttig fotonterapi i stedet for overetablering av protonterapi. Oslo eller Bergen er ett fett.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!