SKAL TA GREP: Administrerende direktør lovte å ha følge opp situasjonen for pakkeforløp for kreft på styremøtet i Oslo universitetssykehus fredag. Foto: Vidar Sandnes

Bruker for lang tid på pakkeforløp for kreft

40 prosent av pakkeforløpene for kreft ved Oslo universitetssykehus oppfyller ikke standard forløpstid.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

– Vi må levere på dette, sa administrerende direktør Bjørn Erikstein på styremøtet i Oslo universitetssykehus (OUS) fredag da styret ble presentert tall for 2018 som viser at kun 60 prosent av OUS sine pakkeforløp for kreft blir gjennomført innen standard forløpstid. Måltallet var 70 prosent.

Kun 13 av 26 hadde en tilfredsstillende prosentandel som var innenfor normert tid fra mottatt til oppstart av behandling. Dette er betydelig svakere enn andre helseforetak.

Les også: Sykehusene når ikke målene for krefbehandling

Negativ utvikling for fem pakkeforløp

Forløpstidene i et pakkeforløp beskriver den maksimale tid de ulike faser i forløpet bør ta. Disse forløpene hadde en ikke tilfredsstillende andel innenfor normert tid og har hatt en negativ utvikling fra 2017 til 2018: Brystkreft, hode/hals-kreft, eggstokkreft, livmorhalskreft og lungekreft.

I tillegg lå følgende forløp på et stabilt, men ikke tilfredsstillende nivå for andel innen normert tid: prostatakreft, nyrekreft, livmorkreft, kreft i bukspyttkjertel, kreft i skjoldbruskkjertel og primær leverkreft.

Les også: Store forskjeller mellom sykehusene på pakkeforløp

Ser noe bedring

– Vi kan ikke si oss fornøyde med pakkeforløp for kreft. Vi ligger samlet sett under, det er vi selvfølgelig ikke fornøyd med, sa assisterende direktør for Avdeling for kvalitet og pasientsikkerhet Sølvi Andersen i sin redegjørelse for styret.

– Forløpstiden har vært lang fra henvisningen er mottatt til start på behandling, dette er ikke noe nytt, men vi ser noe bedring i siste kvartal i 2018, sa Andersen.

Hun opplyste om at sykehuset har satt inn tiltak, blant annet å sende ut regelmessige rapporter til forløpsledere og -koordinator og ledelse og samling av virksomhet innen samme område. Dette gjelder  brystkirurgi, lungeonkologi og prostataonkologi.

Les også: Forsinket behandling for 38 % ved nyrekreft

– Starter der det står dårligst til

– Vi skal starte med de pakkeforløpene hvor det står dårligst til. Jeg mener det går mye på hvordan vi rigger oss, sa administrerende direktør Bjørn Erikstein i sitt svar til styret.

– Vi kommer til å gjøre det vi kan for å skolere folk og få på plass gode logistikkløsninger, sa Erikstein.

Flere i styret trakk frem den negative utviklingen for pakkeforløp for brystkreft.

– Når det gjelder den negative utviklingen for brystkreft, så er dette noe vi må vi få ryddet opp i og det forventer vi at ville komme opp på et godt nivå innen kort tid, sa Erikstein.

Powered by Labrador CMS