Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde
En ny gjennomgang av kvalitetsindikatorene avdekker blant annet store forskjeller i kreftbehandling i Norge. Illustrasjonsfoto: Vidar Sandnes

Sykehusene når ikke målene for kreftbehandling

Målet er at 70 prosent av pasientene som tas inn i et pakkeforløp for kreft skal gjennomføre pakkeforløpet innen en fastsatt tidsperiode.

Publisert: 2018-11-29 — 10.43

Nå viser nye tall at knappe 64 prosent av pasientene kommer gjennom pakkeforløpene på anbefalt tid.

Helsedirektoratet melder også om store variasjoner i resultatene, både for de enkelte kreftformene og for de enkelte sykehusene.

Det er totalt sett ingen bedring fra 2017 til 2018 i samme periode.

Det er i en  ny gjennomgang av 120 nasjonale kvalitetsindikatorer at det er varierende kvalitet på behandlingen mellom sykehusene og mellom fagområdene.

Best overlevelse for kvinner

Gjennomgangen avdekker også at det er forskjeller mellom menn og kvinner i overlevelse etter lungekreft

Det er et mål at minst 20 prosent som får lungekreft skal være i live etter 5 år.

 I dag er 24 prosent av kvinnene og 18 prosent av mennene som får diagnosen i live etter 5 år. Indikatoren viser at overlevelsen etter lungekreft er bedre for kvinner enn menn i alle landets helseregioner.

Best er resultatene i Helse Midt-Norge, med en overlevelse for kvinner på 28,3 prosent og 18,7 prosent for menn.

Det er også et mål om at minst 70 prosent av kreftpasientenes skal tas inn i et pakkeforløp. Data viser at 76 prosent av pasientene innenfor 24 kreftformer ble inkludert.

Tall som Dagens Medisin fikk sammenstilt fra Norsk pasientregister (NPR) i april i fjor, viste at 77 prosent av pakkeforløpene for kreft, drøyt ett av fem, startet samme dag som henvisningen ble mottatt (ansiennitetsdato) – slik de skal.

 

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Michael 30.11.2018 20.20.28

  Skuffet over DM: 1.) Pakkeforløpet er et verktøy for administrasjonen for å finne ut svakheter i utredningsløp. Det har lite med kvalitet å gjøre. 2.) Venligst ikke fall for fristelsen for å nedsnakke den jobben sykehusets ansatte få til. 3.) Bra å gjøre oppmerksom på at det er et ledelsesansvar å allokere resurser rett. Det er hele poenget med pakkeforløpstiden. 4.) Kreftbehandlingen er noe annet! For eksempel er St Olav veldig god på 5 års overlevelse i lungekreft ( som man skulle tro er effekt av behandlingen) , men ikke så god på pakkeforløpstiden. Av og til er man i skvis mellom å prioriterer mellom den beste pasientbehandlingen eller den raskeste pakkeforløpstiden. Da bør valget være lett. R: Overskriften er feil. " Sykehusene når ikke målene for pakkeforløpstiden" hadde vært korrekt.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!