Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde
Anskaffelsen av Helspelattformen i Helse Midt-Norge har pågått i flere år. Planen er at den skal tas i bruk i 2021. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Har tildelt milliardkontrakt i Helse-Midt

Det amerikanske selskapet Epic Systems Corporation er som ventet tildelt kontrakten om Helseplattformen, som er verdt 2,7 miliarder.

Publisert: 2019-02-11 — 09.41 (Oppdatert: 2019-02-11 — 09.41)

Helseplattformen i Helse Midt-Norge skal anskaffe og innføre ny, felles pasientjournal (PAS/EPJ) ved sykehus og 84 kommuner, inkludert alle fastlegene, i hele Midt-Norge.

Styret i Helse Midt-Norge RHF vedtok fredag å tildele kontrakten om anskaffelsen til amerikanske Epic.

Anbudsprosessen har pågått i flere år.

Epic «vant» anbudet etter at selskapet Cerner trakk seg helt i innspurten av anbudskonkurransen, i juni i fjor.

Cerner uttalte da at ønskene fra Helseplattformen ikke var forenlige med deres forretningsmodell.

– Slik dialogen utviklet seg ble det klart at Helseplattformen ønsket løsninger som er veldig skreddersydde for regionen og kommunene. Dette var ikke forenlig med vår forretningsmodell, fordi vi tror på å bygge et økosystem der vi integrerer norske løsninger som svarer på spesifikke norske behov. Vi mente dermed at det riktige var å trekke oss, sa kommunikasjonsdirektør for amerikanske Cerner, Hans Jacob Moe, til Dagens medisin.

Helseplattformen tilbakeviste at Cernes uttrekking ville gjøre det vanskeligere å stille krav til leverandøren.

Styret får lagt fram en ny sak på neste styremøte i mars, etter en karensperiode, der de inviteres til å gi fullmakt til signering av kontrakten med Epic.

Planen er å gå «live» med Helseplattformen i 2021.

Da konkurransen ble utlyst ble øvre ramme for kontraktsverdi satt til 2,7 milliarder kroner (eks.mva.). Det er summen av lisenser, leverandørens tjenester og ti års vedlikehold. Ifølge Torbjørg Vanvik i Helseplattformen er dette tilbudet godt innenfor denne rammen.

Kritikk i Danmark
Det er det samme selskapet, Epic, som har stått bak innføringen av den danske «Sundhedsplatformen».

Sundhedsplatformen er et IT-system til 2,8 milliarder danske kroner som er ment å skulle erstatte opp mot 30 IT-systemer på samtlige sykehus i to danske regioner.

I Danmark diskuterer politikerne nå å skrote hele systemet, etter at kritikken har haglet siden systemet ble rullet ut.

Etablerer Helseplattformen AS

Helse Midt-styret vedtok også å etablere et eget aksjeselskap, Helseplattformen AS.

Selskapet skal forvalte avtalen med leverandøren og ivareta felles aktiviteter i forbindelse med innføring og videre avtaleforvaltning.

I anskaffelsesfasen har Helseplattformen vært organisert som et program med flere delprosjekter. Helse Midt-Norge RHF og Trondheim kommune har stått som eiere.

Trondheim kommune har fortsatt ikke endelig avklart sin utløsing av opsjon på journalløsningen, derfor stifter det regionale helseforetaket selskapet alene, men dette kan endres etter hvert, ifølge Helseplattformen.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • jon 14.02.2019 09.05.33

  Så bra at en region endelig tenker samhandling på tvers mellom nivåene i helsetjenesten. det løser nok ikke alt men mest spennende blir det jo og se om ansatte med 6-7 års utdanning også er innstilt på å lære seg et nytt system.

 • Lege 14.02.2019 17.51.11

  Det er som kjent obligatorisk grunnskole på 10 år i Norge. Så tar nesten alle 3 års videregående. For leger kommer i tillegg 6 års universitetsstudier, deretter 5-6 års spesialisering. Da har en ofte lært at det er lurt å hører på andres erfaringer.

 • sven erik gisvold 13.02.2019 15.00.29

  Harvard Study: Computers dont save hospitals money. Vi trenger nok bedre systemer for bl.a å få god kommunikasjon mellom helsetjenestens ulike ledd. Men vær edruelig. Det finnes nesten ikke støtte for påstanden om at nye datasystemer vil føre til store besparelser. Iflg Computer world er situasjonen følgende etter at 4000 sykehus i USA var undersøkt: " For 45 years or so, People have been claiming computers are going to save vast amounts of Money and that the payoff was just around the corner, The first thing we need to do is to stop claiming Things there is no evidence for. It is based on vaporware and hasn't been shown to exist or shown to be true" Og hvor skal de 2,7 mrd tas fra? Kommer det separate bevillinger eller skal man nok en gang skjære ned for å frigjøre midler til dette? Skal man lykkes må i hvert fall systemene være intuitive og beregnet på klinikere og ikke administratorer.

 • Pål 11.02.2019 11.32.36

  Gratulerer så mye. Dette må være en kvantesprang for norsk helsetjeneste. @Lege: Nå må du og dine likesinnede se fremover og være med på å skape noe fremfor å fremstå som en uvitende gjeng med grinebittere.

 • Lege 11.02.2019 16.14.06

  Nå må vi slutte å høre på andres erfaringer. Mye bedre å gjøre alle feilene selv, så vi kan lære til neste gang.

 • lege 11.02.2019 11.07.59

  Varslede katstrofer i vente mht. sikkerhet, personvern og mulighet for konfidensialitet. Og sannsynligvis mye av det vanlige- svært kostbare- surret.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!