– Usikkerheten går ut over rekrutteringen

Ida Monn Birkhaug, foretakstillitsvalgt Ylf Helse Møre og Romsdal, frykter usikkerheten rundt nytt sykehus går ut over rekrutteringen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

FRYKTER AT LEGENE SLUTTER: Ida Monn Birkhaug frykter at overlegene ser seg om etter andre jobber, for eksempel på St. Olav eller i det private. Foto: Privat

Birkhaug sier det er trist at byggingen av det nye sykehuset på Hjelset nå er utsatt.

– Nå hadde fagmiljøene begynt å se framover sammen, og legge tidligere stridigheter bak seg. Men dette var en stor skuffelse, sier Birkhaug, som jobber ved Molde sykehus.

– Elendige forhold
Sykehuset i Molde er eldst, men sykehuset i Kristiansund er heller ikke topp moderne.

– I dag jobber vi i gamle bygg med dårlig utstyr, mange pasienter deler toalett. Forholdene er elendige, men vi har holdt ut, fordi vi har tenkt at det snart skal bli bedre. Nå blir det enda lenger til bedringen kommer, sier Birkhaug.

Usikkerhet
Legene er også usikre på hvordan det nye sykehuset vil bli.

– Hva skal tas ut av prosjektet, for at sykehuset skal komme innenfor kostnadsrammen? Vi lurer litt på om noe er usagt. Hva skjedde egentlig? Hvorfor gikk det galt under anbudsprosessen? sier Birkhaug.

Hun frykter at usikkerheten vil påvirke rekrutteringen og har allerede inntrykk av at sykehusene mister leger i spesialisering.

– Ledelsen forstår ikke alvoret i at usikkerheten rundt dette går ut over rekrutteringen, sier Birkhaug.

Andre jobber?
Hun frykter også at overlegene ser seg om etter andre jobber, for eksempel på St. Olav eller i det private.

– Noen vet jo ikke engang sikkert om det nye sykehuset kommer før de går av med pensjon, sier hun.

Rekruttering mot nytt sykehus
Hun mener ledelsen må gjøre mer for å beholde sine ansatte.

– Blant annet vet vi ennå ikke hvem som skal inn i det nye sykehuset på Hjelset. For å skape tilhørighet til det nye sykehuset bør arbeidet med aktiv rekruttering mot nytt sykehus komme tydelig igang, sier hun.

Birkhaug påpeker at sykehuset vil trenge personell fra både sykehuset i Molde og i Kristiansund.

– Her må to legemiljøer slås sammen, nå må ledelsen jobbe for å lykkes i det, sier Birkhaug.

– Forstår bekymringen
Konstituert fagdirektør Torstein Hole i HMR sier han forstår bekymringen over at utsettelsen av det nye sykehuset vil påvirke rekrutteringssituasjonen.

– Men jeg vil understreke at vi jobber målrettet for både å rekruttere og legge til rette for å utdanne spesialister selv. Vi har blant annet innført økonomiske støtteordninger for å beholde leger i spesialisering som skal tjenestegjøre sentralt, sier han.

Sykehuset Nordmøre og Romsdal skal ha et møte i slutten av august med avdelingsledere i Kristiansund hvor rekrutteringssituasjonen og hvordan man håndterer situasjonen i interimsfasen står på dagsorden.

– Dette arbeidet vil bli intensivert utover høsten, og da blir de tillitsvalgte også involvert, sier Hole.

Powered by Labrador CMS