RHF-fagdirektør om fastlegeforslag: Bør avgjøres lokalt

RHF-ene vil ikke ha nasjonale regler for arbeidsdeling, og mener dette bedre kan avgjøres lokalt.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

SKEPTISK: Geir Tollåli, fagdirektør i Helse Nord.

Forslaget fra Norsk forening for allmennmedisin om nye kjøreregler for samarbeid med sykehusene har ikke vært oppe til behandling i de regionale helseforetakene, men Geir Tollåli, fagdirektør i Helse Nord og leder for fagdirektørene, uttrykker skepsis.

– Jeg er skeptisk til slike sentrale kjøreregler. Det kan være lokale forhold som påvirker måten man samhandler på, og det er derfor naturlig at dette reguleres gjennom avtaler i samarbeidsorganene mellom helseforetak og kommunehelsetjeneste, mener Tollåli.

– Det er vanskelig å regulere praktiske detaljer på sentralt nivå. Vi har samme bekymring rundt fastlegesituasjonen, men løsningen er ikke sentrale direktiv for hvem som skal fylle ut rekvisisjoner, mener RHF-fagdirektøren.

– Er du enig i at sykehuslegene må gjøre mer når fastlegene skal gjøre mindre?

– Nei. Jeg har forståelse for at allmennmedisinerne er presset og at man må ha en fornuftig arbeidsdeling mellom spesialist- og primærhelsetjenesten. Men det største problemet er at fastlegene er tildelt oppgaver som strengt talt ikke har noe medisinsk formål sier Tollåli, og nevner fraværsmeldinger for elever i videregående skole som et eksempel på oppgaver de burde fritas fra.

Powered by Labrador CMS