UBEKVEM ARBEIDSTID: - Stor grad av ubekvem arbiedstid er blant faktorene som legepresident Marit Hermansen trekker frem som årsak til at mange leger ved Oslo universitetssykehus (OUS) har millionlønn. Foto: Colourbox/Arkivfoto

472 OUS-leger har millionlønn

Av 3.333 leger ved Oslo universitetssykehus tjener 472 av dem mer enn én million kroner.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Da avgått UNN-direktør Tor Ingebrigtsens etterlønnsavtale ble kjent, og etter at VG nylig publiserte en oversikt over helsetoppenes etterlønnsavtaler og lønninger, har det oppstått en debatt om hvilke lønninger lederne i helsesektoren bør ha.

Tjener én million kroner
Dagens Medisin ba Oslo universitetssykehus (OUS), som er Norges største sykehus, om en oversikt over hvor mange av legene der – 3.333 leger per i dag – som tjener over én million kroner i året: Per mars 2018 har 472 leger over én million kroner i årslønn. Antallet er beregnet ut ifra lønnen til den enkelte lege, basert på en 100 prosent stilling – uavhengig av hvilken stillingsbrøk den enkelte lege faktisk arbeider i. 

Lønnen er beregnet ut fra avtalt årslønn og reelle faste tillegg, opplyser OUS. 

«Mye ansvar»
Aasmund Bredeli, foretakstillitsvalgt for Legeforeningen ved OUS, ønsker ikke å kommentere lønningene til lederne i Helse-Norge.

– Men om mine medlemmer som tjener over én million kroner, vil jeg si at dette henger sammen med lange arbeidsuker, stor vaktbelastning og mye ansvar. Det er dette jeg vil si om den saken, og som jeg føler ligger innenfor min rolle som tillitsvalgt, sier Bredeli, som for øvrig ikke har svart på hva han selv tjener.

President i Legeforeningen, Marit Hermansen, er enig med Bredeli i at det er ansvarsomfanget og øvrig belastning som gjør at lønnen er slik den er: 

– Ved Oslo universitetssykehus er det over 3000 leger, og lønnsnivået blant dem varierer. Generelt har sykehusleger lang grunnutdanning, høy grad av spesialisering og et stort ansvar. Arbeidsukene er lange, og i tillegg kommer høy vaktbelastning og en stor grad av ubekvem arbeidstid.
– Alle disse faktorene gjenspeiles i lønnen, sier Hermansen, som tjener 2.036.672 kroner i året.

«Forbauset»
Helse- og omsorgskomiteens Kjersti Toppe (Sp) har vært uttalt kritisk til høye lederlønninger i helsesektoren.

Toppe, som selv tjener i overkant av 900.000 som stortingsrepresentant, er overrasket over at så mange ved OUS tjener «såpass godt»: 

– Jeg er kritisk til høye lederlønninger fordi mange av dem tjener uforholdsmessig mye sammenlignet med hva andre i viktige jobber gjør. Men jeg er forbauset over at så mange leger tjener så mye. Jeg vet ikke om det reflekterer lønnsnivået på sykehus ellers i landet, eller om dette kun gjelder OUS, sier Toppe, som er utdannet lege.

– «Fortjener» en lege høyere lønn enn for eksempel en direktør på et sykehus?

– På en måte, ja. Det er fagfolkene som er den knappeste ressursen, og som er viktigst at fungerer. De andre er tilretteleggere. Det er også forskjell på hvilken type lege og hvilket ansvar man snakker om.

– Jeg har ikke oppfattet at sykehuslønningene til legene er så ekstremt gode, så det er litt nytt for meg. For øvrig synes jeg at det ikke er urimelig at en dreven spesialist tjener opp mot dette. Fastlegene tjener også mye – det kommer an på ansvaret – og arbeidsbelastningen, sier Toppe til Dagens Medisin.

Powered by Labrador CMS