Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
UBEKVEM ARBEIDSTID: - Stor grad av ubekvem arbiedstid er blant faktorene som legepresident Marit Hermansen trekker frem som årsak til at mange leger ved Oslo universitetssykehus (OUS) har millionlønn. Foto: Colourbox/Arkivfoto

472 OUS-leger har millionlønn

Av 3.333 leger ved Oslo universitetssykehus tjener 472 av dem mer enn én million kroner.

Publisert: 2018-03-23 — 12.30
Denne artikkelen er over fire år gammel.

Da avgått UNN-direktør Tor Ingebrigtsens etterlønnsavtale ble kjent, og etter at VG nylig publiserte en oversikt over helsetoppenes etterlønnsavtaler og lønninger, har det oppstått en debatt om hvilke lønninger lederne i helsesektoren bør ha.

Tjener én million kroner
Dagens Medisin ba Oslo universitetssykehus (OUS), som er Norges største sykehus, om en oversikt over hvor mange av legene der – 3.333 leger per i dag – som tjener over én million kroner i året: Per mars 2018 har 472 leger over én million kroner i årslønn. Antallet er beregnet ut ifra lønnen til den enkelte lege, basert på en 100 prosent stilling – uavhengig av hvilken stillingsbrøk den enkelte lege faktisk arbeider i. 

Lønnen er beregnet ut fra avtalt årslønn og reelle faste tillegg, opplyser OUS. 

«Mye ansvar»
Aasmund Bredeli, foretakstillitsvalgt for Legeforeningen ved OUS, ønsker ikke å kommentere lønningene til lederne i Helse-Norge.

– Men om mine medlemmer som tjener over én million kroner, vil jeg si at dette henger sammen med lange arbeidsuker, stor vaktbelastning og mye ansvar. Det er dette jeg vil si om den saken, og som jeg føler ligger innenfor min rolle som tillitsvalgt, sier Bredeli, som for øvrig ikke har svart på hva han selv tjener.

President i Legeforeningen, Marit Hermansen, er enig med Bredeli i at det er ansvarsomfanget og øvrig belastning som gjør at lønnen er slik den er: 

– Ved Oslo universitetssykehus er det over 3000 leger, og lønnsnivået blant dem varierer. Generelt har sykehusleger lang grunnutdanning, høy grad av spesialisering og et stort ansvar. Arbeidsukene er lange, og i tillegg kommer høy vaktbelastning og en stor grad av ubekvem arbeidstid.

– Alle disse faktorene gjenspeiles i lønnen, sier Hermansen, som tjener 2.036.672 kroner i året.

«Forbauset»
Helse- og omsorgskomiteens Kjersti Toppe (Sp) har vært uttalt kritisk til høye lederlønninger i helsesektoren.

Toppe, som selv tjener i overkant av 900.000 som stortingsrepresentant, er overrasket over at så mange ved OUS tjener «såpass godt»: 

– Jeg er kritisk til høye lederlønninger fordi mange av dem tjener uforholdsmessig mye sammenlignet med hva andre i viktige jobber gjør. Men jeg er forbauset over at så mange leger tjener så mye. Jeg vet ikke om det reflekterer lønnsnivået på sykehus ellers i landet, eller om dette kun gjelder OUS, sier Toppe, som er utdannet lege.

– «Fortjener» en lege høyere lønn enn for eksempel en direktør på et sykehus?

– På en måte, ja. Det er fagfolkene som er den knappeste ressursen, og som er viktigst at fungerer. De andre er tilretteleggere. Det er også forskjell på hvilken type lege og hvilket ansvar man snakker om.

– Jeg har ikke oppfattet at sykehuslønningene til legene er så ekstremt gode, så det er litt nytt for meg. For øvrig synes jeg at det ikke er urimelig at en dreven spesialist tjener opp mot dette. Fastlegene tjener også mye – det kommer an på ansvaret – og arbeidsbelastningen, sier Toppe til Dagens Medisin.

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • En Av De Mange Som Sliter Med Å Få Jobb 26.03.2018 16.11.40

  Overleger i Norge får for godt betalt i forhold til fastleger. Ettersom alle vil jobbe på sykehus, og det er status å jobbe som lege, så er det å kaste penger ut av vinduet, når man lønner disse legene høyt. Spesielt i Oslo og Bergen. Alle vil jobbe der, hvorfor skal man bruke lønn for å lokke dem, når man ikke trenger lokkemiddel? Verst er det med overleger over 50. De får aldri jobb som noe annet, selv ikke om de studerer noe annet, så lønna burde vært under en sykepleierlønning. Så lenge vi får nok utlendinger som gidder å jobbe her, så kan man drite i å lønne vestkantbarn på OUS uforholdsmessig luksuriøst.

 • tk 26.03.2018 13.37.03

  Sivilingeniør som jeg er så stemmer det ikke det dere antyder mhp lønn med mindre dere snakker om seniorer som har jobbet lenge. Når det er sagt-jeg synes ikke lønnsnivået for leger er spesielt høyt. Dog bør man ta med tillegg også, da vi alle jobber sene kvelder og i helger og ingeniører får ikke overtid nødvendigvis fordi vi har "fleksitid" og kan avspaserer time mot time. Jeg unner gode leger med lang utdannelse en høy lønn.Vi trenger dem. De har mye ansvar. Leger har det ikke så fælt de heller. De får overtidsbetalt, de tar ekstra vakter, det har de kapasitet til, de avspaserer og de får overlege permisjon i et år,med jevne mellomrom for å videre utdanne seg (noe vi må gjøre hele tiden uten 1 års persmisjon). De ønsker selv lange uker for deretter å ha lengre fri (tidligere fordi de da drev egen praksis). Vår uke er 40 timer, men i det offentlige er det +/- 37,5 timer. Uansett- lang utdannelse, mye ansvar, bør absolutt ha god lønn! sammnliknet med andre, er lønnen ikke høy.

 • Lege 26.03.2018 16.50.44

  1 års overlegepermisjon??!! Er det Bratten som har vært på ferde?

 • Toppe, hva mener du egentlig? 26.03.2018 00.48.06

  Hva mener Toppe og Dagens medisin egentlig med disse uttalelsene? "1. Jeg har ikke oppfattet at sykehuslønningene til legene er så ekstremt gode, så det er litt nytt for meg. 2. For øvrig synes jeg at det ikke er urimelig at en dreven spesialist tjener opp mot dette. Fastlegene tjener også mye – det kommer an på ansvaret – og arbeidsbelastningen, sier Toppe til Dagens Medisin". Det er en ikke-sak, da? Og hva er timelønnen egentlig? Tendensiøs artikkel med hvilket formål? Det oppsiktsvekkende er at ikke flere har høyere lønn. For mange leger ligger det et ikke ubetydelig antall ubetalte overtidstimer i tillegg til ordinær arbeidstid for å få pasienter igjennom og enda er ikke forskning nevnt, som ofte gjøres på fritiden- til det beste for pasientene. Lønnen er for lav i forhold til antall timer, ansvar for liv og død, tunge og vanskelige avgjørelser og lengde på utdannelse.

 • Fastlege 25.03.2018 19.39.26

  Usedvanlig tynn suppe av dagens medisins journalist, ellers har dere da høyere journalistisk standard. Artikler som dette er misvisende, skadelig og konfliktskapende. Hva med å se på timelønn og total arbeidstid? - Kanskje ikke like mye sensasjonspreg da.

 • Doktordama 25.03.2018 11.45.03

  Dagens medisin kunne med fordel huske på alle timene med ubetalt overtid som leger jobber også. Husker ikke hvor mange årsverk ekstra det ble, men legeforeningen har gjort en undersøkelse for ikke så lenge siden. Hvis det plutselig skal være uhørt at sykehusspesialister kan tjene over en million i året (inkludert vakttillegg osv) på offentlige sykehus tror jeg private helseinstitusjoner kommer til å få mange nye ansatte...

 • Egel 27.03.2018 23.09.31

  800 stillinger jobber leger gratis

 • Økonom i helsvesenet 24.03.2018 22.29.25

  Har jobbet i mange ulike bransjer med økonomi og jobber nå i helsevesenet og er det en yrkesgruppe som fortjener lønningene sine både i form av arbeidsbelastning og ikke minst ansvaret er det leger!!

 • Lege 24.03.2018 16.14.54

  Dagens Medisin burde heller bekymre seg for rekrutteringen av de beste til legeyrket når altså 85% av legene på et universitetssykehus ikke tjener en million en gang.

 • Ansatt 24.03.2018 00.28.13

  Lønnsnivået i Norge er generelt høyt. Tror egentlig ikke den generelle befolkningen har en oppfatning av at leger er spesielt overbetalte. Og, de aller fleste vet også at leger jobber mye, har stort ansvar og høy belastning. Tror faktisk mange også tenke at det var overraskende lavt antall leger som hadde lønn over millionen. Skulle kanskje pasientene vært tjent med at leger måtte jobbe mer for mindre?? Imidlertid er jeg skuffet over DM sin timeing for denne artiklen. Det er snart tid for mellomoppgjør, så dette virker suspekt.

 • Stephanthomassen 24.03.2018 00.05.32

  Rart at ikke det beregnes timelønn her! Sannheten er at ferdig utdannede leger etter 6 års universitetsutdannelse og masse studielån, med en arbeidsbelastning som ikke kan sammenlignes med andre yrker, et vanvittig ansvar og mye ugunstig arbeidstid som går utover familiene og sosiale liv, så er lønnen påfallende lav! Faktisk er norske leger blandt de laveste betalte i den vestlige verden sammenlignet med landsgjennomsnittet.

 • T.p 23.03.2018 18.49.51

  Svoger av en fisker En sjark fisker eller en linefisker tjener 1,2 mill skal du få meg til og tro. Hadde de tjent 1,2 mill og delt på antall timer arbeid så hadde vel timelønna blitt ca.200kr . En skipper på en rekebåt borte fra heimen i opptil halvår når ikke en mill.

 • Godt betalt 24.03.2018 19.31.54

  Enig i at det var dårlig betalt for innsatsen. Med timelønn på 200 kr og årslønn på 1,2 mill. må man jobbe over 16 timer dagen, 365 dager i året. Sikker på at tallene dine er riktig?

 • T.P 25.03.2018 09.35.56

  Nå var det ikke eg som sa 1,2 mill i lønn men en lege. Ja dei jobber 16t i døgnet i 7 dager i uken 4 t og sove og spise på etter hver 8 t økt, muligens de har 300 kr t og ufør ofte før de er 60 år . Alle er avhengi av alle og en lege har ikke mer ansvar en feks. bussjåfør buss full av passajere en flyver osv. så kan en diskutere om en skal ha for lang utdannelse ja mener eg men når en kommer opp i millionen da bør en takke og bukke og helst holde kjeft.

 • Smells fishy 25.03.2018 01.13.45

  Høres då ikke ut som ett smart yrkesvalg, spør du mig

 • T.p 25.03.2018 09.15.59

  Muligens ikke men noe må gjøre det om legene vil ha fisk til middag eller reke til vinen .

 • ikke OUS-spesialist 23.03.2018 18.04.43

  Det er virkelig bekymringsfylt! Det er alt for mange som tjener under en million. Det er spesialister på høyeste nivå. Det de har lagt inn for å bli så flinke kan ikke betales en gang. De er folk som hart allerede på vidergående jobbet hart for å komme inn i medisinstudiet, så gjennom hele 6 år jobbet nesten dobbelt så mye som de fleste andre studenter, deretter reddet liv av tusenvis pasienter, natt og dag. Satt og lest på fritiden sin for å holde seg oppdatert. Det er knapt noen i landet som gjør en viktigere og mer verdifull jobb og har jobbet hardere for å hjelpe andre. Hadde de gjort samme innsats i privat næringsliv ville de flest nok ha tjent minst dobbelt så mye.

 • T.p 23.03.2018 18.26.17

  Nå må dere slutte og klage en mill er en jævlig god årslønn og dere viste meget god hva dere gikk til da dere tok utdannelse . Fiskerene ligger ute i havet i slingring og stamping i ukevis borte fra fam. uten og tjene nærheten av hva dere tjener og det uten og klage total utsletne før de er 60 og da ufør med en liten pensjon.

 • Svoger av fisker 23.03.2018 18.33.42

  (Line-) Fiskere i dagens marked tjener 1,2- 1,5 millioner kr i året. Styrmenn dobbelt så mye.

 • Lege 24.03.2018 15.42.22

  Mener du virkelig at en som jobber i det som stort sett er et ufaglært yrke, burde ha et lønnsnivå som er i nærheten av det en med seksårig universitetsutdannelse og minst like mange år i spesialisering har?

 • Smells fishy 25.03.2018 01.10.58

  Fiskare visst væl också gott vad de gick till då de tog avgjørelse att ikke studere vidare men direkt tjøna pengar och så undgå studiegjeld, pensjonstapp och inte minst ansvar før många sitt liv

 • Dårlig betalt 23.03.2018 17.25.50

  DM kunne istedenfor å opplyse om millionlønninger til leger der alle tillegg er med, heller sammenlignet grunnlønnen til andre yrker i forhold til en vanlig arbeidsuke på 37,5 timer. Der er minimums grunnlønn til en overlege på OUS på 753 800 pr år, en legespesialist med minimum 12 års utdannelse og spesialisering har 688 000 pr år. http://legeforeningen.no/Emner/Andre-emner/Avtaler/Avtalearkiv/Spekter/Minimunslonn-Spekter/ Et kjapt søk på internett viser også gjennomsnittslønn til en sivilingeniør med 5 års Masterstudie er på 824.847 kr og en ingeniør med 3 års Bachelorstudie har 666.996 kr i året (tall fra 2016). https://www.tu.no/artikler/na-har-igjen-ingeniorene-hoyere-lonnsvekst-enn-sivilingeniorene-sjekk-din-lonn-mot-oversikten/377786 Er denne artikkelen bare en motvekt til avsløringene om de høye lederlønningene?

 • Godt betalt 23.03.2018 18.25.13

  Nå blander du også basislønn og grunnlønn. Basislønn for overleger ved OUS er ca. 750.000. Men det er inkl. 2,5 t overtid hver uke. Det tilsvarer en grunnlønn på ca.700.000.

 • Dårlig betalt 23.03.2018 19.34.52

  Takk for at du presiserte hvor dårlige lønninger leger har. Dog mener du at en overlege er godt betalt med en grunnlønn på 700 000 kr i forhold til andre yrker? En ingeniør med 3 års utdannelse har nesten like mye betalt og en sivilingeniør har ca 150 000 kr mer i lønn.

 • Dagens Slask 26.03.2018 16.15.52

  En ingeniørlønn reflekterer det at ingeniører jobber i en privat, konjunkturavhengig bransje. Ingeniører må prestere, hvis ikke de har lykkes i å få en stilling i det offentlige hvor de kan yte akkurat minimum så de ikke kan sparkes. Leger derimot, har ikke en jobb som krever noe særlig av faglig hjernekapasitet. All hjernekapasiteten kreves til å navigere det sosiale spillet, selve jobben er jo hjernedød.

 • Godt betalt 23.03.2018 16.32.59

  Snu på det. På landets største sykehus i et pressområde tjener 85% av legene under en million. En generell påstand om millionlønninger til legene er altså ikke riktig. DM burde også opplyse om en lege i 100% stilling må jobbe flere timer i uken enn andre yrkesgrupper på grunn av lønnsoppbygningen med basislønn. Basislønn og grunnlønn er ikke det samme, men dette blir ofte ikke opplyst. Når det er sagt, leger tjener godt, men ikke urimelig sammenholdt med yrkesgrupper med tilsvarende ansvar, utdanning og oppgaver. Det kommer heller ikke frem om DM har inkludert leger i lederstillinger. Når noe av poenget virker å være å sammenlikne leger og helseledere blir jo dette litt urimelig. Jeg forstår ønske om fokus på lønninger i helsevesenet, men synes DMs oppslag er litt tendensiøst.

 • lege 23.03.2018 16.51.40

  Dette er komplisert. Derfor vanskelig å forstå. Noe som tydelig fremgår av DM sin artikkel.

 • Lege 23.03.2018 15.31.34

  Et lite regnestykke; 45 timers gjennomsnittlig arbeidsuke, inkl kveld/helg/natt/helligdagsjobbing: i 47 uker; ca 2100 timer, hvorav mange utenfor 08-16 på hverdager. 1 mill i lønn; timelønn i snitt; 476 kr pr time. Til sammenligning; Salærforkrift for advokater på offentlig oppdrag på dagtid;: 1020 kr pr time, Rørlegger pr time på dagtid; 560,- + reisetillegg. Hvem er det som er høy lønn her egentlig? Noen som kan regne?

 • B:T 23.03.2018 16.20.24

  Til lege Beklager en Rørlegger på et sykehus tjener topp ca.430000 kr. portør maks 400000 hva firma tar for og leige ut en rørlegger har ikke noe med saken og gjør.

 • Lege 23.03.2018 16.30.53

  Hvor mange timer pr uke jobber er rørlegger på sykehus? Hvor mange av disse er kveld/natt / helg? Hva er gjennomsnittlig timelønn? Og hvor mange års utdannelse (uten lønn men med påfølgende gjeld) har en portør?

 • Lege nr 100 25.03.2018 01.03.29

  Læs før du skriver

 • Lege spesialist 23.03.2018 15.15.34

  Prøv å få en rørlegger eller elektriker hjem på dagtid + på helg og kveld. Gang opp med antall timer. Så tror jeg ikke at vi som helsepersonnell kommer så bra ut likevel. Jeg mener ikke at rørlegger eller elektriker ikke fortjener det de får, men det er interessant for sammenlikningen.

 • Lis a 23.03.2018 14.36.20

  Hvis lønnen det her refereres til inkluderer vakttillegg er det helt uinteressant som sammenlikningsgrunnlag. Skal det sammenlignes er man nødt til å bruke grunnlønn uten tillegg. Jeg trodde DM skjønte dette

 • Fastlege 23.03.2018 14.28.16

  Billig arbeidskraft! Amerikanske sykehus-spesialister hadde ledd seg ihjel over de lave lønningene og samtidig fått bekreftet at sosialismen er ondskapen selv. På tide sosialistiske media stikker fingeren i jorda og smaker på at det skal lønne seg og stå på. Bli flinkest i klassen og komme seg innpå legestudiet skal lønne seg senere i livet.

 • Tidligere OUS ansatt 23.03.2018 13.09.48

  Har Dagens Medisin tall på om det foreligger stor variasjon i lønn mellom de ulike spesialitetene ved OUS?

 • Fastlege 23.03.2018 12.51.39

  Hva er riktig lønnsnivå da etter seks års utdannelse, halvannet års turnustjeneste og hardt arbeid i årevis som LIS-lege før man blir spesialist og kanskje kan få en fast stilling. Med et stort ansvar, stor vaktbelastning i tillegg til normal arbeidsuke. Det går ikke an at dette er et problem. Ønsker samfunnet å ha leger?

 • Sykehuslege 26.03.2018 22.37.11

  Takk for støtten, fastlege. Og masse ubetalt overtid og mye tid hjemme til å oppdatere oss og forberede obligatorisk undervisning som vi må holde. Jeg tror timelønnen til disse legene ikke blir så mye å lage medieoppslag om - alt arbeid oppsummert. Jeg synes det er mer forunderlig at ikke flere leger ved OUS bikker 1 mill i lønn.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!